Stöldligorna gör våra liv på landet otrygga

Debattören: Nu räcker det – kriminella ska inte få härja fritt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

De internationella ligorna tillåts härja fritt då de är väl medvetna om att i Sverige når inte lagens långa arm dem, skriver Suzane Christoferson.
De internationella ligorna tillåts härja fritt då de är väl medvetna om att i Sverige når inte lagens långa arm dem, skriver Suzane Christoferson.

DEBATT. I dag lever en stor del av Sveriges befolkning på landsbygden, en landsbygd som är en av de största resurser vi har tillgång till i vårt land.

Här brukas åkermarken och skogen vårdas för kommande generationer. Landsbygdsturismen blomstrar som aldrig förr, gårdsbutiker växer fram med närproducerade produkter, lanthotell, kaféer och restauranger slår upp sina portar.

Hus och gårdar vårdas så att de kan gå vidare i släktleden. Vi har ett fantastiskt arv att vårda och vi alla på landsbygden ser detta som vår skyldighet – men även som en rättighet. En rättighet att få lov att leva vårt liv så som vi valt att vilja leva det.

Denna rättighet är på väg att försvinna då vi inte längre känner oss trygga med att bo på landsbygden. Vi lever med oron över att drabbas av inbrott och oron över att inte kunna sova om nätterna för att man ligger och lyssnar efter ljud som kan vara ett tecken på att någon försöker göra ett tillgrepp på din gård eller i din fastighet.

Vi har i dag i stort sett ingen polis att tillgå på landsbygden, ibland finns närmsta polis många mil bort. Hur ska vi på landsbygden kunna känna oss trygga?

Min fråga är hur svenska politiker ser ut att välja att skydda de som gör dessa brott i stället för att välja att skydda oss, medborgarna på landsbygden?

De internationella ligorna tillåts att resa in i vårt land utan någon som helst kontroll och här kan de härja fritt då de är väl medvetna om att i Sverige når inte lagens långa arm dem.

Om några mot förmodan de skulle bli påkomna släpper åklagarna dem oftast fria ganska omgående och de kan fortsätta som inget hade hänt. I dessa fall måste det kännas frustrerande för polisen som äntligen lyckats få tag på en misstänkt gärningsman.

Ute i Europa skrattar de åt oss och vårt lama rättssystem.

Ligorna rör sig fritt och arbetar sig metodiskt sig fram mellan de olika regionerna, inget län i Sverige är förskonat. De kodar av var det är lämpligt att göra tillslag och på natten slår de till. Godset göms i skogen tills en transportör kommer och hämtar det.

Det går lastbilar från norr till söder och vise versa för att sedan försvinna ut ur landet med dyrbar last.

Dessa lastbilar tankas med stulen diesel från våra bondgårdar och skogsmaskiner, ibland är även lastbilen stulen från ett svenskt åkeri. Nya registreringsskyltar sitter på och man styr genom vårt land helt obemärkt. Den svenska åkaren förlorar inte bara sin lastbil utan kanske även sitt uppdrag hos speditören och får betala en hög självrisk.

De som får betala det högsta priset är de svenska bönder som blir drabbade av stölderna. Det stjäls inte bara aggregat till skördare utan även andra maskiner, traktorer, plogar, harvar, truckar, sprutor, släpar och kanske det som är mest dyrbart sett till mängden – bekämpningsmedel.

Dessa medel är oerhört dyra och vissa medel är värda upp emot 100 000 kronor för en liten låda, stor som en skokartong.

Våra svenska politiker tar inte sitt ansvar gentemot oss medborgare då de systematiskt tillåter dessa stölder att fortgå.

Politikerna främjar till exempel indirekt jordbruksarbete i något annat land genom att maskiner och bekämpningsmedel från svenska gårdar (betalda av svenska bönder) används på dessa gårdar.

Återigen väljer man bort att skydda sina egna.

Med utgående gränskontroll hade stölderna kunnat uppdagas ganska omgående och stöldgodset hade kunnat returnerats till sin rättmätige ägare – och förövaren hade kunnat straffas.

Maskinstationer och de som säljer jordbruksmaskiner är även de drabbade av ligorna. Det klipps upp staket för hundratusentals kronor och bara för att komma åt en liten detalj inne i en maskin, slås hela hytten sönder på till exempel en skördetröska. Maskinen, vars värde är långt över miljonen, är obrukbar tills den är reparerad igen. Otroliga summor betalas av de drabbade varje år i självrisker.

Vi i Trygga Vår Landsbygd har drivit dessa frågor sedan 2014 och under en tid hade vi ganska stort stöd av då inrikesminister Anders Ygeman.

Sedan Morgan Johansson tillträde har ingenting skett med det arbete som Ygeman startade tillsammans med oss vilket är synnerligen märkligt då flera partier har valt att lyfta en del av våra frågor.

Vem av er politiker i Sverige vågar säga att – nu räcker det! Vem av er vågar säga att vi måste ha:

  • Mer resurser till polis, gränspolis och tull
  • Förbättrade möjligheter för gränsbevakning av utgående fordon
  • Förbättring av domstolsväsende och åklagarmyndighet
  • Förändrad/Förenklad lag kring husrannsakan av fordon
  • Förbättra polisens kommunikation med allmänheten samt polisens bemötande av drabbade.

Suzane Christoferson, grundare Trygga Vår Landsbygd


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert: