ÅSIKT

Fem miljoner för trovärdigheten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Det blåser kyliga vindar runt Carl Bildt! Orsaken är hans affärer i gas och oljeföretaget Vostok Nafta. Men skam den som ger sig. Carl Bildt försvarar att han löste ut sina optioner i gas- och oljebolaget Samtidigt säger han sig vara glad över att överåklagare Christer van der Kwast granskar hanteringen av optionerna.

Bildt har varit i blåsväder förr. Från det att han accepterade en styrelsepost i Lundin Oil i slutet av 1990-talet har hans engagemang i oljebranschen varit ifrågasatt. Lundingruppen är knappast några duvungar. De gör affärer i Eritrea, Syrien och Sudan. Diktaturstater som ger rysningar.

Det är länder där de politiska regimerna verkligen är intimt inblandade i ut­veckling av näringslivet.

Carl Bildt har som många andra sålt sitt internationellt goda rykte för att som råd­givare åt näringslivet tjäna pengar. Förmodligen räknade inte Bildt med att återgå till politiken och framför allt inte som utrikesminister.

Han har valt företag där man kan tjäna storkovan men som många anser vara moraliskt tveksamma.

Carl Bildt borde ha tänkt på sina affärer innan han tackade ja till Reinfeldt. Bildt tjänade fem miljoner på sina optioner. Det kan vara mutbrott. Var det värt pengarna? Fem miljoner för trovärdigheten?

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM