ÅSIKT

Han är trots allt bara en människa

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
1 av 2
DEBATT

Jag tycker Göran Perssons bok skulle ha titeln: Att lägga politiken tillrätta. Det råder ingen tvekan om att Göran Persson vill förändra bilden av sig själv både som människa och som politiker. Budskapet är tydligt – jag är ingen buffel utan bara en politiker som drivits av mina övertygelser.

Boken är inte direkt någon kioskvältare – åtminstone inte för politiska rävar som jag. Göran Persson säger inte hela sanningen. Hans analyser är bristfälliga och människor han inte gillar stryker han snällt på kinden. Han vill inte ha några nya bråk.

Jag kan förstå honom. Han har fått ta många smällar. Och har inte längre så många vänner som sluter upp vid hans sida. Han fick ensam bära skulden för socialdemokraternas valnederlag. De övriga i partiledningen sitter kvar och tycker sig inte ha något ansvar sedan syndabocken är utsedd.

Göran Persson är ensam numera. Självklart har han farit illa av kritiken. I boken beskriver han ett s-möte i Skellefteå, där han blev utbuad och bespottad. Efteråt orkade han inte med sällskap utan blev ståendes ensam i ett snöoväder. Oförstående över att människorna inte trodde på den politik som han trodde på. Den typen av erfarenheter och reflektioner skulle han ha skrivit mer om i boken. Även Göran Persson är trots allt bara en människa.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM