ÅSIKT

Den sjuke får skylla sig själv ...

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Tyst – ovanligt tyst – från politiskt håll när det gäller Socialstyrelsens nya rekommendationer för sjukskrivningar för utbrända. Det är lite märkligt, men de utbrända och sjuka tvingas föra sin egen talan i frågan. Det lär inte gå så bra.

Politiker är duktiga på att slå dövörat till och byta ämne. Ännu lättare blir den undanmanövern när partierna är eniga om att sjuka människor kostar för mycket.

Nu såg jag att Socialstyrelsen skulle tydliggöra sina rekommendationer eftersom det kan framstå som om myndigheten vill stoppa sjukskrivningarna av människor med uttmattnings-symtom. Vi kan vara lyckliga över att Socialstyrelsens ansvarige tjänsteman Jan Larsson fått sig en tankeställare.

Men förmodligen handlar det bara om lite mjukare skrivningar eftersom regeringens syfte är att minska kostnaderna. Ingenting har egentligen förändrats i synen på problemet.

Långtidssjukskrivna och förtidspensionärer kostar helt enkelt samhället för mycket. När ingen rehabilitering finns och inte några andra lösningar på problemet återstår bara att strypa bidragen. Med andra ord skylla sjukdomarna på den sjuke.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM