Kurdo Baksi: S i Stockholm ger plats åt extremism

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Återvälj inte Assad-anhängaren Abdo Goriya

Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
Kurdo Baksi.

Många socialdemokrater låtsas vara förvånade över att det finns medlemmar som umgås med antisemitiska och homofoba sällskap, regimer och organisationer som inte respekterar mänskliga rättigheter. Alla de som tror att intoleransen inom socialdemokratin tog slut med petningen av Omar Mustafa begår ett kardinalfel. Styrelsen för Stockholms arbetarekommun är nämligen ett smultronställe för intoleranta krafter med antihumanistiska nätverk.

I morgon föreslås arbetarekommunen åter välja in Abdo Goriya i styrelsen – en man som i årtionden inte bara omfamnat, skyddat och berömt den syriske massmördaren och diktatorn Bashar al-Assad, utan också samarbetar med hans lakejer.

Den 9 december 2012 såg jag med egna ögon Abdo Goriya fungera som värd för ett möte med svensk-syriska anhängare till Bashar al-Assad på Tensta Träff i Stockholm. Det hela blir inte bättre av att Stockholms arbetarekommun känner till Goriyas samarbete med den syriska regimen: Goriya har bland annat anordnat flera socialdemokratiska resor till Baath-partiets Syrien och ordnat möten med Bashar al-Assads premiärministrar i Damaskus.

Abdo Goriyas relationer med den syriska regimen är ingen hemlighet vare sig för arbetarekommunen eller för medierna. De uppmärksammades intensivt i maj 2010, tio månader innan upproret bröt ut. Då greps nämligen Abdo Goriya misstänkt för att ha förberett kidnappning av dottern till Ayman Alloush, charge d'affaires på den syriska ambassaden i Stockholm. Gripandet hade sin bakgrund i avlyssningen av de telefonsamtal som dagligen ägde rum mellan den syriska ambassaden och Goriya. Offrets ”brott” var att hon blivit kär i en svensk kille. Sedermera frigavs Abdo Goriya men ingen kan förneka dennes nära kontakter med den syriska ambassaden i Stockholm.

Trots 2 250 Google-träffar på ”Abdo Goriya kidnappning” har medierna inte brytt sig om att pressa Stockholms arbetarekommun angående Goriya. Aftonbladets kolumnist Peter Kadhammars förklaring till tystnaden om Goriya är lysande: ”Sensationella berättelser försvinner ibland i nyhetsbevakningen. De är för krångliga eller drunknar i dagshändelserna.” (Aftonbladet 18 september 2010)

Är det någon som inte vet vilken slags regim det är ”socialdemokraten” Goriya arbetar för? Jo, det är en regim som med krigsmakt lemlästar civila syrier, vars enda brott är att de vill göra sina röster hörda. 72 875 syrier, varav 5 000 barn och 3 556 kvinnor, har mördats i inbördeskriget sedan upproret inleddes i mars 2011. Det betyder att det i genomsnitt mördats 100 personer varje dag i Syrien! Många av offren är kvinnor som i många fall har våldtagits innan de slaktats inför sina nära anhöriga i tortyrkammaren Syrien. 137 000 syrier har skadats. Fler än en miljon människor befinner sig på flykt inom Syrien. Fler än 60 000 människor har försvunnit spårlöst. 140 000 personer har arresterats sedan upproret började.

I somras fördömde S-ledaren Stefan Löfven kraftigt blodbadet i Syrien och stämplade Bashar al-Assad som en diktator samt krävde hans avgång. Löfvens tal verkar inte betyda något för arbetarekommunens omval av Assad-anhängaren Abdo Goriya. Blir det inte konstigt att en centralt placerad socialdemokrat öppet samarbetar med den syriska ambassaden samtidigt som Löfven kallar Bashar al-Assad för diktator? Är det inte dags att arbetarekommunen i Stockholm gör en självrannsakan och börjar med att utesluta Damaskusvännen Abdo Goriya?

Kurdo Baksi

Publicerad: