Sluta köpa in kött från utlandet – nu

Kristdemokraterna: Torkan gör att offentliga kök måste stå upp för bönderna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foderbristen på grund av torkan leder till nödslakt och stora förluster för redan hårt ansträngda jordbrukare, skriver Ebba Busch Thor och Magnus Oscarsson.
Foderbristen på grund av torkan leder till nödslakt och stora förluster för redan hårt ansträngda jordbrukare, skriver Ebba Busch Thor och Magnus Oscarsson.

DEBATT. Årets Almedalsvecka är slut, vilket brukar innebära semester för politiker, reportrar och intresseorganisationer som kraftsamlat för att nå ut med sina budskap. 

Vädret har varit fantastiskt i år. Sol och värme. Och inte bara den här veckan, sedan maj har en värmebölja svept över Sverige. Det har inte minst varit fantastiskt för alla som kunnat följa Sveriges VM-framgångar på uteserveringar med goda vänner. Men värmeböljan är inte lika härlig för alla.

För svenska bönder innebär detta en katastrof. Med värme följer torka, på torka följer foderbrist. Sveriges bönder kommer inte ta semester, de kan absolut inte slappna av, utan tvärtom undrar många hur de ska klara sig. 

Foderbristen leder till nödslakt och stora förluster för redan hårt ansträngda jordbrukare som redan innan torkan slog till undrade hur de skulle få ekonomin att gå ihop. Vi riskerar att se flera svenska jordbruk gå omkull som en direkt konsekvens av torkan.

Det finns stödsystem som ska gå in och rädda bönderna från katastrof. Men byråkratins kvarnar maler långsamt, det är inbyggt i systemet. Ansökningar ska skrivas, prövas och utbetalas. Men under tiden går jordbrukare på knäna, många är förtvivlade. 

Så ska det inte behöva vara. Svenskt jordbruk är i absolut världsklass, vi har en fantastisk djurhållning. Antibiotika, som så ofta missbrukas och ges till fullt friska djur utomlands, används mycket restriktivt här. 

De öppna landskap som vi alla värdesätter så högt är beroende av att bönderna har betande djur. 

Det finns saker vi kan och måste göra. För det första så måste krismedvetenhet in i varenda myndighet som jobbar med lantbruk. 

Det måste gå snabbt för bönderna att få besked om vad som
gäller i olika situationer i en kris som denna och då är det viktigt att man är samspelta. 

Ingen bonde ska behöva vara rädd för att samla in foder till
sina djur.

För det andra så måste Sverige få använda EU:s krisfond, det är vid sådana här tillfälle som den ska användas. 

För det tredje, Sveriges kommuner och landsting måste sluta att köpa in kött från utlandet som i praktiken är olagligt att producera här. 

Det är en stor dubbelmoral att de offentliga köken fortfarande köper kött som producerats på ett sätt som svenska bönder skulle få böter eller fängelse för i Sverige. Nu måste det bli en förändring.

Som konsument kan du göra skillnad. 

Värdesätter du svenska jordbrukare och svenskt kött, bege dig då i dag till närmsta mataffär och köp svenskt kött. Köp dubbelt så mycket som du behöver och frys in till senare. Visa de svenska bönderna att medborgarnas solidaritet gäller även dem. 


Ebba Busch Thor, partiledare (KD)
Magnus Oscarsson, jordbrukspolitisk talesperson (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE