ÅSIKT

Björn Söder visar en grov brist på empati

Debattören: Att påstå att judar inte är svenskar påminner mig om mina släktingars berättelser från Förintelsen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: PRIVAT
Förstår man inte varför sverigedemokraten Björn Söder har uttryckt sig grovt oempatiskt är det viktigt att läsa på, om Europas historia och om empati, skriver läkaren Elisabeth Wolpert.
DEBATT

DEBATT. ”Det var först när jag kom till Sverige som jag kunde andas fritt.”

Orden är min pappas, doktorsingenjören i elektroteknik, som invandrade till Sverige från Polen.  Han hade tragiska erfarenheter av tyranni. Fem år med nazistockupation, mord på familjemedlemmar, släkt och vänner. Följt av sovjetkommunism.

Mina föräldrar jobbade hårt för att bli svenskar; de fördjupade sig i svenska språket, i svenska traditioner och i svensk historia. För att de ville det. För att Sverige var landet som de hade valt och som hade valt dem. De tackade nej till head-hunters från USA därför att de tyckte att Sverige var ett lugnt och vackert land där människor var vänliga och hederliga.

Genom min barndom marinerades jag i uttalanden såsom ”Vi lever i ett härligt land”, ”Här får man leva sitt liv ifred”, ”Här kan man lita på folk”. Till skillnad från i Polen där deras liv ständigt hade störts och hotats av antisemiter, nazister och kommunister.

Det finns fler än jag som har växt upp i känslan av att Sverige är ett gott land. Därför blir vi bestörta av hur Sverigedemokraterna använder Sveriges riksdag som en megafon för mobbning. Björn Söders uttalande om att judar och samer inte är svenskar är exklusion, det vill säga uteslutning, av små grupper av den svenska befolkningen. Hans uttalande visar grov bristande empati.

Det är grovt oempatiskt att utesluta människor som vårdar judendom ur gruppen svenskar. Det påminner mig om vad anhöriga, som genomled Förintelsen, har berättat. Våra anhöriga blev exkluderade från den övriga befolkningen; plötsligt var de inte längre polacker utan enbart judar och saknade tillhörighet till sitt eget land.

Sedan trängde sig män med vapen in i våra anhörigas hem och tvingade dem att lämna hemmen. De blev fysiskt exkluderade från sina arbetskamrater och skolkamrater; de exkluderades bakom ghettots mur. Den stora majoriteten exkluderades sedan ut ur livet via gaskamrarna.

Förstår man fortfarande inte varför sverigedemokraten Björn Söder har uttryckt sig grovt oempatiskt är det viktigt att läsa på, om Europas historia och om empati. Empati handlar om att förstå andra människors känslor. Jordens lidande har ofta skapats av män som agerat med grovt bristande empati.

I höstens val finns det människor med hjärta och hjärna att rösta på. Jag önskar att vi svenskar kommer att visa att vi lever i det upplysta och framgångsrika land som vi gör.

Vi förtjänar att rösta på människor som har empati, goda kunskaper och som kommer att föra det moderna Sverige framåt.

Vi förtjänar inte att återinföra konflikter och tankesätt från Europas 1930- och 1940-tal. Om vi vill utveckla vårt land i positiv riktning kan vi inte rösta på politiker som ägnar sig åt att bryta ned samhällets gemenskap.


Elisabeth Wolpert, läkare


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikel 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM