ÅSIKT

Stäng in maten så kräks vi mindre

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Ett irriterande illamående och lite trötthet förebådade katastrofen. Plötsligt står kräkningen som en kvast ur munnen. Du fattar genast vad det är frågan om, men du trodde aldrig att detta skulle hända just dig – ”vinterkräksjukan”.

Halva vänkretsen har redan hemsökts och du har tvättat händerna ängsligt och minutiöst efter varje toalettbesök. Varför ska nu detta drabba mig? hinner du under en bråkdel av en sekund reflektera innan olyckan är ett faktum.

Du kanske hinner spy ett par gånger till, innan de vattentunna diarréerna gör resten av jobbet för att sänka dig till horisontellt läge. Det finns inte längre plats för frågan varför, time-outen känns redan oändligt lång och tröttande.

Calicivirus heter vinterns kräk. Den har gått fram på ålderdomshem och vårdavdelningar innan den släpptes lös bland den friska allmänheten. Den har varit känd på vårdinstitutioner i några år men aldrig fått fäste utanför som i vinter.

Själv tror jag att den dåliga hygienen på sjukhusen hjälpt till att ge epidemin extra fart. Ett otal undersökningar har visat på den dåliga handhygienen på sjukhus. Det tvättas inte tillräckligt mellan patienterna. När jag för en tid sedan anmodade en kollega att använda tvättsprit svarade hon högfärdigt att det gjorde hon bara när hon vidrört svinkoppor!

Det har säkert blivit bättre nu efter epidemins framfart. Själv har jag inte drabbats, gudskelov! Det är väl för att jag tar en omgång tvättsprit mellan varje patient. Men man kan ändå inte gå säker. Mitt omfattande kaféliv sker med en fobikers försiktighet.

Redan tidigare har jag äcklats av den alltför utbredda kutymen att sätta fram wienerbröd och smörgåsar på näslängds avstånd från kunderna vilka passerar de uppradade läckerheterna. Varför reagerar aldrig hälsovårdsnämnder eller Smittskyddsinstitutet på denna nya sedvänja?

Dessa maträtter är oslagbara substrat för allehanda mikroorganismer som andas ut över dem. Mikroberna mångfaldigas beroende på hur länge tilltugget legat framme. Inte nog med den luftspridda smittan. Folk klämmer på brödet och trycker ner sitt senaste toalettbesök för att sedan lämna godsakerna åt nästa hungrande och hugade spekulant.

Det är hög tid att förbjuda detta basarlika utbjudande av matvaror och placera dem bakom glas, utan kontakt med infekterade näsborrar eller skitiga fingrar. Eller ska vi invänta nästa forskningsrapport som bekräftar verkligheten?

Salomon Schulman (läkare)