Debatt

Dags att förbjuda sossar i välfärden?

Debattören: I dag får vi skattebetalare inte valuta för våra skattepengar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ledande socialdemokrater har det senaste året försökt sätta bilden av att allting går i rätt riktning. Det är inte sant, skriver Benjamin Dousa.

Foto: TT/JOHNÉR

DEBATT

DEBATT. Sedan den rödgröna regeringen tillträdde 2014 och kömiljarden avskaffades har vårdköerna fördubblats. Över 100 000 patienter står just nu i en vårdkö och väntar. Vartenda landsting har sedan 2014 sämre tillgänglighet, och snabbast växer köerna till operation och behandling.

Drabbas man av vissa typer av cancer kan väntetiden i sig vara en livsfara i dag.

Trots att vi betalar bland världens högsta skatter kan vi inte längre förvänta oss att få högkvalitativ vård i tid.

Det är skillnad om det är Alliansen eller Socialdemokraterna som bestämmer över sjukvården. I M-styrda Halland får 9 av 10 operation i tid, i S-styrda Västerbotten får knappt 5 av 10 och i M-styrda Stockholm nära 8 av 10.

Denna ojämlikhet och skillnaderna i landets sjukvård bör vara Stefan Löfvens högsta prioritet att åtgärda, men i stället för att investera i vården så lägger man lejonparten av skattebetalarnas pengar på bidrag.

Ledande socialdemokrater har det senaste året försökt sätta bilden av att allting går i rätt riktning. Det är inte sant.

Till exempel säger flera av dem att det inte skulle vara brist på sjuksköterskor. Att SCB slagit fast att det kan komma att saknas 150 000 vård- och omsorgsutbildade om 20 år och runt 11 000 specialistsjuksköterskor om tio år låtsas Socialdemokraterna inte om. Här behövs pragmatiska lösningar och idéer kring hur fler ska lockas av att utbilda sig och stanna kvar inom yrket.

Alliansstyrda landsting och regioner är mycket bättre på att jobba ned andelen dyr, inhyrd personal, än vad socialdemokrater är. Moderatledda Stockholms läns landsting har näst lägst andel inhyrd personal i landet, medan S-styrda Västernorrland toppar ligan.

Dessutom är Stockholms läns landsting enda landstinget i landet som har redovisat överskott varje år de senaste fem åren, enligt SKL.

Desto värre ser det ut i majoritet av landets S-ledda landsting, som brottas med stora och återkommande ekonomiska underskott. I förlängningen kommer det innebära att sjukvården i framtiden kommer att försämras ytterligare om inte nya politiska ledningar med kompetens nog att faktiskt ta ansvar för skattebetalarnas pengar får ta plats i fler församlingar.

Man måste vara väldigt frisk för att bli sjuk i Sverige. Det är nästan synonymt med att stå i kö när man drabbas av flera dödliga sjukdomar.

Det är absurt att vi tvingas betala upp mot hälften av vår inkomst i skatt men samtidigt riskerar att i värsta fall dö för att kön till sjukvården är för lång. Enligt internationella jämförelser har vi bland de längsta väntetiderna på kontinenten.

Politik handlar om prioriteringar. I dag får vi skattebetalare inte valuta för våra skattepengar. Socialdemokraterna måste våga prioritera om statens resurser.

Med ett av världens största skattetryck borde vi kunna förvänta oss sjukvård i tid – det kan vi inte i dag.

Den problembild som delas av många analytiker, medarbetare och tjänstemän i välfärden avfärdas av Socialdemokraterna. I stället väljer man att bara prata om ett vinstförbud i välfärden som skulle tvinga flera vårdcentraler och specialistmottagningar att lägga ned.

En ensidig och naiv syn på välfärdens kärna, när svensk sjukvård skulle behöva vuxna och pragmatiska lösningar.

För att vända utvecklingen i sjukvården skulle det snarare behövas ett förbud mot socialdemokrater i den politiska ledningen, än ett förbud mot vinster.


Benjamin Dousa


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Krisen i vården

LÄS VIDARE

DEBATT. Får vi under 33 000 kr så tar vi inte jobbet!

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i vården

Socialdemokraterna

Benjamin Dousa

Välfärd