ÅSIKT

Här krävs en ny rättegång

DEBATT

Dick Sundevall och Sten Axelsson: 16-åring blev felaktigt dömd för mord - på grund av en för dålig polisutredning

Foto: Henry Lundholm
ERKÄNDE ALDRIG 16-åringen dömdes för mord i både tingsrätten och hovrätten. Men dagens debattörer menar att bevisningen var svag och att 16-åringen borde få resning i HD.

Kvällen den 11 september 2004 blir det bråk mellan ett antal ungdomar som samlats på den så kallade Kärleksudden i Sollentuna norr om Stockholm. Det slutar med att en 14-årig pojke dödas av ett knivhugg som tränger in i hjärtat.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Efter en tid döms den då 16-årige pojken för mordet i såväl tingsrätt som hovrätt, trots att den kniv han hade under mordkvällen rimligen inte kan vara mordvapnet. Kniven har ett blad som är 7,5 cm långt medan sårkanalen i mordoffrets kropp har orsakats av ett knivblad som är 13-14 cm långt, enligt obduktionsutlåtandet. På den dömdes kniv eller kläder fanns inte heller något dna från mordoffret eller liknande som kunde knyta honom eller kniven till mordet.

Nu ett år efter mordet har två unga män trätt fram och berättat att en annan tonårskille har erkänt för dem att det var han som stack ner 14-åringen.

Vi som skriver det här, en polis och en rättsjournalist, har tillsammans i våra olika yrkesfunktioner mer än 60 års erfarenhet av polisutredningar. Vi har aldrig tidigare träffat på en polisutredning som varit så enögd och så slarvigt genomförd som den här. För en erfaren utredare är det självklart att inte för tidigt rikta in sig på en enda misstänkt person. Men här har all kraft satts in för att få 16-åringen att erkänna.

Men även om tuffa polisförhör stundtals skrämt honom från vettet, har han inte erkänt:

- Jag kan ju inte erkänna något jag inte gjort, säger han.

Åklagaren känner till att den som nu inför kamrater erkänt mordet var en av dem som hade kniv med sig under mordkvällen. Men ingen har undersökt den kniven eller de andra knivarna som olika personer hade med sig till Kärleksudden. En av dessa knivar kan ha spår av såväl dna från mordoffret som fingeravtryck eller dna från gärningsmannen.

Det är en åklagare som leder en mordutredning och som ska se till att utredningen genomförs seriöst och förutsättningslöst. På flera punkter framstår här åklagarens arbete som klandervärt och utreds nu av justitiekanslern.

Ett undermåligt polis- och åklagararbete i ett mordfall får konsekvenser. I första hand för mordoffrets föräldrar och anhöriga. Vad är deras 14-åriga sons liv värt? Är det värt en seriös och ordentlig polisutredning? Eller ska de behöva leva med att inte få veta vad som egentligen hände den där ödesdigra kvällen förra året? Leva med att den som dödade deras son inte får ta konsekvenserna av det? Och leva med tanken att en ung kille kanske därtill får sitta oskyldigt inspärrad för mordet, för att polis och åklagare inte gjort sitt jobb ordentligt.

Och vad har det här inneburit för den dömdes föräldrar? Hederliga, skötsamma, arbetande människor som en dag får beskedet att deras son är misstänkt för mord. Och får bevittna hur han döms för mordet.

Advokat Nils Uggla har nu åtagit sig att utan ersättning försöka få till stånd en ny rättegång. Och en resningsansökan har gått in till Högsta domstolen (HD).

Cirka 95 procent av de resningsansökningar som kommer in till HD avslås direkt. De som HD bedömer som möjliga resningsfall går vidare till riksåklagaren för yttrande. Så har också självklart skett med det här fallet. Men riksåklagaren motsätter sig en resning och motsätter sig också att öppna mordutredningen för att därmed kunna höra de nya vittnena.

Mordfall kan ibland vara väldigt komplicerade historier. I det här fallet är det inte så. Det finns nu ett erkännande inför två vittnen. Och tillsammans med att den tekniska bevisningen helt smulats sönder så ska det här inte behöva bli ännu ett av dessa fall som måste manglas i medierna i åratal innan en felaktigt dömd får upprättelse och rätt person döms. Även om nu riksåklagaren sin vana trogen motsätter sig en ny rättegång och en ny utredning av fallet.

Dick Sundevall (59 år Djurö journalist och författare), Sten Axelsson (66 år Surahammar pensionerad kriminalinspektör)