Debatt

Alla män vill inte ha porr

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Marcus Priftis: Påstå inte att alla snubbar är driftstyrda dreglande fånar

Öppet brev till Tobias Wickström, chefredaktör för svenska FHM.

Jag såg er reklamfilm på tv häromdagen. Du vet, den där med en affär där det finns tre kassor. I en sitter en smal blondin med stora tuttar, och så står en lång rad på kanske tio–femton män i kö och dumstirrar på henne med ihålig blick, uppspärrade käftar och intensiv dregelproduktion. Och inte en käft står i kö i de andra kassorna, och så säger en käck röst ”Såna är män”, och sen är det väl meningen att jag ska skratta igenkännande.

Jag är ju man, gud bevars, så jag antar att jag bör känna hur det bultar i brallan och genast springa iväg och köpa FHM, nu när ni minsann talat om för mig att tidningen inte bara innehåller de femtielfte näckbilderna på systrarna Graaf, utan både Columbinemördarnas polare och ett Stort Sexexperiment.

Wow liksom. Sex och våld, hundra procent underhållning. Ni vet hur män tänker, som ni säger i en annan reklam. Sex och våld i skön kombination, helt enkelt, det är vad män tänker på.

Jo, jo. Det där har man hört förr. Vi män är slavar under våra drifter, dyker det upp nåt snyggt kjoltyg släpper vi allt vi har för händer och spärrar upp både ögonen och käften, för vi kan inte låta bli, sexdriften tar över, och skulle vi råka sätta på nån som inte riktigt var med på det, då är det faktiskt inte vårt fel, för vi såg hennes svarta stringtrosor och då ställer sig lillen i givakt och testosteronet slår till och då kan ingenting stoppa oss. För såna är män, det är sex och våld för hela slanten, och inte går det att ändra på, för det står i våra gener.

Nu vet jag vad du tänker, Tobias, att det är ju en KUL film! Visst, det har man också hört förr, sexism trivs bäst när den kan kamoufleras som rolig, och tycker man inte det är roligt så har man ingen humor. Det är praktiskt, säg att det är ett skämt och du slipper ansvara för vad du och din reklamfilm har sagt, nämligen att män är som – djur.

”Män är djur.” Känner du igen det? När en extremfeminist sa det i tv nyligen var det minsann inte roligt, då fick hon löpa gatlopp i veckorna tre. Så i konsekvensens namn är det väl din tur nu, inte sant?

För Tobias, du vet ju att det är samma sak. Kan vi inte hejda oss så kan vi inte. Om vi måste råglo eller tafsa för att vi ÄR såna, då är vi också potentiella våldtäktsmän hela bunten. Det är samma instinkt. Sex och våld.

Men grabben, jag har nyheter åt dig. Vi tänker inte acceptera det längre.

Vi tänker inte låta dig bestämma hur män är. Vi är nämligen många män som har tröttnat på att bli betraktade som primitiva instinktsvarelser som bara kan gå dit kuken pekar. Vi gör anspråk på våra hjärnor. Vi gör anspråk på att vara det män alltid ansett sig vara: unika individer.

Du får förstås skriva vad du vill i din tidning, men en sak tänker vi be dig om – nej, vi tänker insistera. Påstå inte att du vet hur vi män tänker. Att döma av vad du fyller din tidning med har du faktiskt sorgligt dålig koll. Tala om hur ni själva tänker i stället. Säg gärna ”Vi gillar snabba bilar, dyra prylar, hårda machosnubbar och halvnakna brudar i kom-och-ta-mig-pose, och vi vill att du ska gilla det också. Köp vår tidning!” Men bli inte förvånad när vi inte gör det.

Det är en hård marknad din tidning har gett sig in på, Tobias, och jag förstår att du måste göra nåt för att få uppmärksamhet. Men påstå inte att alla snubbar är driftstyrda, dreglande fånar bara för att du och dina polare är det. Det är inte sant, och dessutom är det kränkande.

Roks Ireen von Wachenfeldt fick löpa gatlopp för att hon sa något mansförnedrande. Du och dina branschpolare har sagt samma sak i många år.

Vi män accepterade inte det i hennes fall, och nu kommer du inte heller undan. Du kan börja springa.

Nytt magasin vill locka machomän

Omslag till tidningen FHM.

Omslag till tidningen FHM.

Diskutera:

Marcus Priftis , man

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt