ÅSIKT

För och emot djurförsök, kommentarer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Djurförsök räddar människoliv

Jag har arbetat drygt 30 år med forskning. Djurförsök är tyvärr helt nödvändiga om vi ska kunna skaffa oss ny kunskap både om basala biologiska mekanismer och om hur sjukdomar uppstår.

Utan djurförsök hade vi ännu inte förstått att aids orsakas av ett virus, än mindre hade vi haft de bromsmediciner som används världen över inklusive i utvecklingsländerna. Vi hade fortsatt att lobotomera patienter inom psykiatrin i stället för att använda verksamma psykofarmaka. Dödligheten i barncancer hade legat kvar på 95 procent jämfört med cirka 25 procent i dag.

Okej – men inte till smink

Tycker att det är ok med försök som utförs på möss och mindre djur, men de ska vara i medicinskt syfte. Inte smink och bantningspiller och såna saker. Det ska vara för att hitta botemedel till sjukdomar.

Ni borde bli försökskaniner själva

Alla djur har samma värde, glöm aldrig att vi också är djur. Enda skillnaden mellan oss och andra är att vi är den mest avskyvärda och destruktiva ”rasen” i världen.

Djurförsök är väldigt lågt, och alla som försvarar djurförsök borde få bli försökskaniner själva.

Vem säger att en hunds liv är mindre värt än en människas? Jag har själv hund och jag älskar den som vilken familjmedlem som helst.