ÅSIKT

Kliv ut ur din manliga bubbla – och lyssna

Replik från Helen Doktare om polisväsendet i Sverige

Foto: Joey Abraityte
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

REPLIK. Vad vill Ulf Sköld med sitt debattinlägg? Ena stunden kritiserar han underordnade inom polisområde Luleå-Boden. I nästa stund namedroppar han politiska auktoriteter som Anders Ygeman och Dan Eliasson.

Texten väcker många frågor. Som; hur har Ulf Sköld kunnat undgå att svensk polis är i kris? Det hjälper inte att fortsätta att ropa halleluja eller att skylla på underordnade.

Kliv ut ur den manliga hegemonins bubbla och höj blicken. (Ordet hegemoni kommer från grekiskan och betyder ledarskap. Manlig Hegemoni innebär att MAN framför allt är intresserad av att bevara status quo. D.v.s. sin egen ledarställning.)

Lyssna på underställda poliser. Du kommer att bli förvånad. Jag tror nämligen inte alls att det är ”gnäll”. Det är klarsynthet från engagerade människor som vill göra ett bra jobb för medborgarna. Det är poliser som inte blundar för sanningen trots att den gör ont.

När det gäller arbetsmiljön finns det en hel del att säga. Utan att gå in på detaljer vill jag påminna om händelsen som gått till historien under namnet ”Spektaklet i Piteå 2011”.

En ren härdsmälta när det gäller arbetsmiljön och förtroendet för gamla polisledningen i Norrbotten. ”Som man bäddar får man ligga” lyder ett ordspråk.

Att omorganisationen skulle bli tuff för alla inblandade var inte svårt att förstå. Planeringen var ett hastverk. Allt var regisserat och klart av Alliansregeringen. Arbetsmiljöproblemen som skavt under många, många år skulle, utan förarbeten som är själva grunden för hållbarhet, döljas med lager på lager av fernissa.

Resultatet vi ser nu är ett PR-maskineri som driver opinion för att påverka politikens inriktning och vilseleda medborgarna, d.v.s. väljarkåren. Kommunikation utåt är ett mål i sig och konsekvenserna av det kommunicerade är ointressant.

Det går naturligtvis inte att anpassa sig till klyschorna när brottsstatistiken talar ett annat språk.

Det kommer inte gå att vända trenden inom överskådlig framtid.


Helen Doktare, Frilansjournalist. Tidigare fritidspolitiker med 20 års erfarenhet (t.o.m. 2014) inom rättsvårdande myndigheter i Norrbotten.


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook