Debatt

Sveriges naiva syn på islamister hotar landet

Jimmie Åkesson: Kriminalisera organisationerna och utvisa sympatisörerna på livstid

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Åratal av vägran att ta terrorhotet på allvar har gjort att svenska folkets trygghet är hotad. Människor som har samröre och sympatiserar med islamistiska extremiströrelser varken kan eller ska vara en del av Sverige, skriver Jimmie Åkesson.
Åratal av vägran att ta terrorhotet på allvar har gjort att svenska folkets trygghet är hotad. Människor som har samröre och sympatiserar med islamistiska extremiströrelser varken kan eller ska vara en del av Sverige, skriver Jimmie Åkesson.

DEBATT

DEBATT. Den 11 september är ett datum som många av oss än i dag förknippar med chock, vrede och sorg.

Det fruktansvärda terrordådet mitt i New Yorks hjärta år 2001 kostade tusentals människoliv och ett oräkneligt antal personer fick skador för livet.

Terrorism var vid den här tiden inte ett okänt fenomen, men det var just denna dag som islamisthotet blev verkligt för många i väst och i Sverige.

Spontana och fega attacker mot oskyldiga var inte längre något avlägset och främmande man tidigare bara kunnat läsa om i tidningen, utan nu var det helt uppenbart för de flesta att inte ens västvärlden var förskonade från storskaligt våld och förtryck i islamismens namn.

Sedan dess har det skett ett antal terrorattacker med islamistiska förtecken runtom i västvärlden, vilket vi bland annat påminns om av den pågående, franska terrorrättegången om massmordet i Paris för sex år sedan – varav en av de åtalade är svensk medborgare.

Att en terrormisstänkt, islamistisk massmördare lyckats bli medborgare i vårt land förskräcker naturligtvis de allra flesta. Men sett till hur genuint naivt de styrande i Sverige har hanterat frågan de senaste åren är jag beredd att hävda att detta inte borde komma som någon större överraskning.

Sverigedemokraterna, och flera andra aktörer efter oss, har under mycket lång tid påtalat problemen med Sveriges alldeles för svaga och naiva förhållningssätt till islamisthotet.

Det är just detta förhållningssätt som lett till att vårt land betraktas som något av en fristad för terrorister på grund av möjligheten för dessa att slippa straff. Som lett till att svenska skattebetalare år efter år tvingas finansiera extremisters terrorresor som följd av bristfällig uppföljning av såväl regeringen som ansvariga myndigheter.

”Sverige har varit för naiva” som statsminister Stefan Löfven sade för några år sedan.

Detta hade statsministern både rätt och fel i. Alla i Sverige har nämligen inte varit lika naiva. Men trots upprepade varningar och rop på hjälp har ansvariga politiker konsekvent vägrat lyssna.

Och nu nås vi alltså av nyheten att Sverige tagit emot flera kvinnor med kopplingar till extremistgruppen IS, vilka släppts på fri fot och kommer tillåtas vistas fritt bland oskyldiga svenskar.

Åratal av vägran att öppna ögonen och ta terrorhotet på allvar har satt sina spår, så till den grad att svenska folkets trygghet är hotad.

Sverige har, precis som alla länder, ett ansvar att skydda sina medborgare med alla till buds stående medel. Det är en inställning som Sverigedemokraterna alltid har haft och den fråga vi även fortsatt kommer prioritera högst.

Vår bestämda uppfattning är att människor som har samröre och sympatiserar med islamistiska extremiströrelser inte kan eller ska vara en del av Sverige.

Har man rest till krigsdrabbade områden, i syfte att ansluta sig till en stridande part och mörda och skada andra människor i Islams namn, har man förverkat sin rätt att vistas i vårt land och ta del av vår trygghet, säkerhet och välfärd.

Därför är det också helt centralt att deltagande i terroristorganisationer kriminaliseras, och att dessa individer kan fråntas sina svenska medborgarskap och utvisas ur Sverige på livstid – oavsett vilka eventuella konsekvenser de har att vänta i sina hemländer.

Utöver årsdagen av terrordådet i New York är det i dag även exakt ett år kvar till valet 2022.

Mitt och Sverigedemokraternas löfte till svenska folket är att vi obönhörligen kommer att ha noll överseende med personer som har för avsikt att skada vårt land eller vårt folk. Detta kommer vi fortsatt driva på i riksdagen, på nyhetssidorna och under den kommande valrörelsen.

Men framför allt kommer det vara en av våra största prioriteringar den dagen vi – av svenska folket – ges möjligheten och privilegiet att vara med och styra Sverige.

Vi kommer inte att vara naiva.


Jimmie Åkesson, partiledare (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Terrorism

LÄS VIDARE

DEBATT Orimligt att hjälpa IS-kvinnorna till Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorism

Sverigedemokraterna

Stefan Löfven

Jimmie Åkesson

Islamism