Debatt

SSU:s solidaritet gör halt vid Sveriges gräns

Replik från Cuf om arbetskraftsinvandring

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

S motstånd till invandrare som jobbar är djupt rotad. Till skillnad från SSU värdesätter vi ansträngning och strävar efter att fler människor, oavsett vart de är födda, ska få möjlighet att skapa sig ett bättre liv i Sverige. Replik från Réka Tolnai, Cuf.
S motstånd till invandrare som jobbar är djupt rotad. Till skillnad från SSU värdesätter vi ansträngning och strävar efter att fler människor, oavsett vart de är födda, ska få möjlighet att skapa sig ett bättre liv i Sverige. Replik från Réka Tolnai, Cuf.

DEBATT

REPLIK. Socialdemokraternas ungdomsförbund påstår att den svenska arbetskraftsinvandringen är ohållbar och ska begränsas.

För så kallade Sverigevänner kanske dessa påståenden låter fina och patriotiska, men i verkligheten är det inte alls lika fint. Arbetskraftsinvandring möjliggör klassresor och möjligheter för så många i vårt fantastiska land. 

Dessutom påstår SSU en rad felaktigheter för att rättfärdiga sin både invandrings- och företagsfientliga politik. Så låt oss förklara hur arbetskraftsinvandringen i Sverige faktiskt fungerar:

 • Arbetskraftsinvandrare utnyttjas inte systematiskt. Reglerna för arbetskraftsinvandring har tidigare missbrukats, men i och med skärpt tillämpning och nya regler 2011–2014 är de stora problemen lösta.
  De fall som förekommer är få, och nu finns verktyg för Migrationsverket att hantera dem.
 • Arbetskraftsinvandrare pressar inte ner våra löner. Det finns sammantaget ett mycket svagt stöd för att arbetskraftsinvandringen skulle sänka några löner i Sverige.
  Eftersom arbetskraftsinvandrare måste ha kollektivavtalsenliga löner för att ens få komma till Sverige finns ingen press nedåt på lönerna.
 • Arbetskraftsinvandrare tar inte våra jobb. Det finns ingenting som tyder på att integrationen skulle bli svårare eller jobben färre för att det kommer fler arbetskraftsinvandrare till Sverige.
  Fler invandrare har inte inneburit sämre integration för nyanlända flyktingar, vilket visar att det inte är volymer som orsakar bristande integration i Sverige. Det ligger i linje med internationell forskning om invandringens effekter på sysselsättningen.
 • Arbetskraftsinvandrare kostar inte pengar. Att invandring innebär en nettobelastning på offentliga finanser beror framför allt på att invandrare inte får jobb. Arbetskraftsinvandrare däremot har jobb och bidrar med betydande intäkter.
  Däremot har de anhöriga låg sysselsättning, men även med dem inräknade är den offentlig-finansiella effekten försumbar.

Socialdemokraternas motstånd till invandrare som jobbar är historiskt djupt rotad. Till skillnad från SSU värdesätter vi ansträngning och strävar efter att fler människor, oavsett vart de är födda, ska få möjlighet att skapa sig ett bättre liv i Sverige.

Det är beklagligt att SSU:s solidaritet för människor stannar vid Sveriges gränser.


Réka Tolnai, förbundsordförande Cuf


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Valet 2022

LÄS VIDARE

DEBATT S måste dra en röd linje mot MP och C

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2022

Invandringspolitik

Jobb & karriär

Migrationspolitik

Arbetsmarknad

Réka Tolnai

Cuf, Centerpartiets ungdomsförbund