Debatt

C borde lyssna på Läkarförbundet

Replik från KD-politiker om att förstatliga sjukvården

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Varför lyssnar inte Centerpartiet på Läkarförbundet? En av de största och viktigaste intressenterna i svensk hälso- och sjukvård är tydliga om vad de tycker om att införa ett nationellt ansvar för sjukvården. Replik från KD-regionpolitiker.
Varför lyssnar inte Centerpartiet på Läkarförbundet? En av de största och viktigaste intressenterna i svensk hälso- och sjukvård är tydliga om vad de tycker om att införa ett nationellt ansvar för sjukvården. Replik från KD-regionpolitiker.

DEBATT

REPLIK. Snart går det att byta ut regeringen och ändra inriktning på svensk hälso- och sjukvård.

Även om Kristdemokraterna är med och styr i de flesta av landets regioner har vi kommit till vägs ände med att det finns 21 olika regioner som försöker lösa vårdens problem på 21 olika sätt.

Centerpartiet som anser att digitaliseringen är en viktig del av framtidens hälsosystem måste väl erkänna att 21 olika tolkningar av patientdatalagen är inte en framkomlig väg för att effektivisera och göra vården mer digital?

Om vi ska klara framtidens utmaningar måste ett vägval göras: Antingen behöver vi återgå till fullt självstyre med de skillnader som kommer att uppstå eller låta staten ta huvudansvaret.

Att behålla dagens mischmasch är det sämsta alternativet. Detta vill Centerpartiet göra tillsammans med Socialdemokraterna de övriga vänsterpartierna.

Kristdemokraterna menar att det behövs en ny organisation som mer fokuserar på uppdrag och resultat, som låter de yrkesgrupper som jobbar inom vården styra hur den ska utformas och som utgår ifrån patienternas behov.

Med tanke på de stora mängder skattepengar som satsas i vården varje år har människor rätt att förvänta sig mer än att känna tacksamhet för att de överhuvud taget får vård.

Både patienternas och personalens inflytande över sin egen situation måste stärkas och politiker måste detaljstyra i mindre utsträckning.

Redan för åtta år sedan deklarerade Läkarförbundet tydligt: ”Många av våra landsting är helt enkelt för små för att klara de tunga investeringar som är nödvändiga för att kunna bedriva sjukvård på ett rationellt, patientsäkert och jämlikt sätt. Denna utveckling är ytterst allvarlig”. 

Varför lyssnar inte Centerpartiet på Läkarförbundet? En av de största och viktigaste intressenterna i svensk hälso- och sjukvård är tydliga om vad de tycker om att införa ett nationellt ansvar för sjukvården. 

Att Centerpartiet så ensidigt och tondövt försvarar ett system som inte är förberett för framtidens utmaningar är beklämmande. Detta har väljarna sett igenom och mätningar visar att Kristdemokraterna är det parti som har högst förtroende i sjukvårdsfrågor. 

Att våga ifrågasätta en mer än 160 årig organisation anser Kristdemokraterna att ta ansvar för dagens och framtidens situation inom hälso- och sjukvården.

Det är att se verkligheten för vad den är och vara modig inför framtiden.

Centerpartiets ovilja att göra förändringar kommer att prövas i valet. Väljarna kan då rösta bort Centerpartiet som ett stödparti till Socialdemokraterna och se till att vi får en borgerlig regering som reder ut de alla kriser som präglat Sverige under ett rödgrönt styre de senaste åtta åren.

Låt oss under nästa mandatperiod utreda hur framtidens sjukvård ska se ut där patienterna får större makt och vårdköer tillhör det förgångna. Kristdemokraterna vill utforma ett nytt, framtidsinriktat nationellt hälsosystem utifrån patientens behov.

En röst på Kristdemokraterna i riksdags- och regionvalen är en röst på att sätta patienterna före systemet i varje läge.


Per Einarsson, regionråd, Region Skåne (KD)
Anders Lundström, regionråd, Region Skåne (KD)
Désirée Pethrus, regionråd, Region Stockholm (KD)
Conny Brännberg, regionråd, Västra Götalandsregionen (KD)
Björn-Ove Björk, regionråd, Region Uppsala (KD)
Birgitta Sacrédeus, regionråd, Dalarna (KD)
Jennie Forsblom, regionråd i opposition, Region Gävleborg (KD)
Malin Gabrielsson, regionråd i opposition, Region Västmanland (KD)
Hans-Inge Smetana, gruppledare, Region Västerbotten (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Vårdpolitik

LÄS VIDARE

DEBATT Förstatliga sjukvården är inte lösningen, KD

ÄMNEN I ARTIKELN

Vårdpolitik

Sjukvård

Västerbotten

Läkarförbundet

Dalarna

Kristdemokraterna

Centerpartiet