Hej Romina, sviker du din egen generation?

24-årige Jonathan Lindgren Helde skriver direkt till klimat- och miljöministern

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, din tid har kommit. Ta ditt ansvar, ta ditt ämbete på allvar. Om inte så kommer du gå till historieböckerna som ministern som svek din egen generation, skriver Jonathan Lindgren Helde, 24 år.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, din tid har kommit. Ta ditt ansvar, ta ditt ämbete på allvar. Om inte så kommer du gå till historieböckerna som ministern som svek din egen generation, skriver Jonathan Lindgren Helde, 24 år.

DEBATT. Hej Romina Pourmokhtari. Jag är ungefär lika gammal som du, 24 år. Man kan säga att vi tillhör samma generation.

Precis som du, så bryr jag mig väldigt mycket om klimatet. Om vår planet och framtid. Jag tänker på det varje dag. Jag tror inte är jag ensam om det och jag antar att du gör det också.

När jag läste att du skulle bli klimat- och miljöminister kändes det piggt. Vaket. Kul!

Du framstår som seriös, ärlig, och vältalig. En ung kvinna som klimat- och miljöminister, kanske samtidens viktigaste ämbete. Äntligen kan en politiker, med samma öde som mitt, komma till tals och reda ut allt det här. Göra något åt saken. Göra skillnad.

Den här tron på att en ung och vaken klimat- och miljöminister ska ta tjuren vid hornen sjunker så småningom. När tiden går efter regeringsbildningen och att Tidöavtalet presenterats för offentligheten, känner jag mig olustig. Häpen.

Jag blir uppgiven över att ni verkar ha så god tid på er. Det är bråttom nu, säger forskarna i kör. Men ni verkar ha tid på er. Mañana, mañana, tänker ni.

Ungefär sju år tar det att bygga ett nytt kärnkraftverk. Ibland det dubbla. Ni verkar ha så god tid på er att ni tillåter att CO2-utsläppen ökar med befarade tio procent, genom att sänka reduktionsplikten.

”Når vi inte dem så gör vi inte det”, säger din finansminister. Hon rycker på axlarna åt FN:s globala klimatmål för 2030. Gör du också det?

Det ska löna sig att köra bil, om du får bestämma. Kollektivtransporten är en lösning och en möjlighet som du inte verkar förstå existerar.

Det ska helt enkelt bli billigare och lättare att som vanlig medborgare strunta i miljön och de kommande generationerna som ska leva på denna planet.

Tre dagar efter valet lovar du, i Dagens Nyheter, att du ska fälla en regering som Sverigedemokraterna sitter med i.

Den politik som presenteras i Tidöavtalet, är mer eller mindre dominerad av Sverigedemokraterna. De sitter dock inte med i din regering. Men Romina, vad är egentligen skillnaden?

Klimatförnekande uttalanden från ditt stödparti har blivit mer eller mindre kutym. Elsa Widding anser att klimatkrisen saknar vetenskapligt stöd, säger hon självsäkert på talarstolen i Sveriges riksdag.

Jimmie Åkesson har inga problem med att stämma in på den linjen. Angelika Bengtsson anser att FN:s klimatrapport har en politisk agenda, säger hon till SVT, medan hon hänvisar till att hon ”klickat sig vidare sig och tittat mer ingående i vissa sakfrågor, eller någonting som väcker hennes intresse”.

På ren svenska kallas detta konspirationsteorier. Du är dessa personers klimat- och miljöminister. Men tänker du sätta ner foten?

Du har utan tvivel blivit en person med mycket makt. Du utnämndes till en av Sveriges mäktigaste under 30 år av Expressen. En respektabel titel.

Mycket makt medför stort ansvar. Men är du redo att ta ditt ansvar? Ta din roll och ditt ämbete på allvar? Är du redo att stå upp mot klimatförnekare som sitter i ditt samarbetsparti? Redo att ta på dig ledartröjan för att skapa en värdig framtid för dig själv och dina medmänniskor?

Tänker du ta de 600 ungdomar som har stämt staten för er miljöpolitik på allvar?

Visa vägen för alla oss som fortfarande hoppas och tror på att mänskligheten kommer ta sig igenom detta någorlunda helskinnat. För det är just vad det handlar. Inte om planetens framtid – men om mänsklighetens.

Romina, din tid har kommit. Ta ditt ansvar, ta ditt ämbete på allvar. Om inte, så kommer du gå till historieböckerna som ministern som svek din egen generation.


Jonathan Lindgren Helde, 24 år, bor i Lenhovda


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE