Debatt

”Folklige” Jimmie Åkesson har blivit en politikerpamp

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattören: SD har snabbt anammat yrkespolitikens sämsta sidor

Det har gått fort för Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna att anpassa sig till den politiska eliten – och även ta till sig flera av yrkespolitikens sämsta sidor, menar debattören. Det handlar om att gynna sina egna, hålla sig undan svåra frågor, säga en sak och göra något annat och endast bry sig när det gynnar egna intressen.
Det har gått fort för Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna att anpassa sig till den politiska eliten – och även ta till sig flera av yrkespolitikens sämsta sidor, menar debattören. Det handlar om att gynna sina egna, hålla sig undan svåra frågor, säga en sak och göra något annat och endast bry sig när det gynnar egna intressen.

Den 5:e april mötte jag Jimmie Åkesson under en två timmar lång debatt i Köpenhamn.

Under diskussionen slog det mig hur snabbt Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna i riksdagen har anpassat sig till att bli en del av landets politiska elit. De har tagit till sig flera av yrkespolitikens sämsta sidor.
 

Tjäna bra med pengar – gynna dina egna.

Jimmie Åkesson försöker framstå som en folkets företrädare mot eliten. Men själv har Jimmie aldrig haft ett riktigt arbete. Efter akademiska studier i Lund gick han rakt in i yrkespolitiken.

Som partiledare i SD har han inte nöjt sig med lönen som riksdagsman. Med det extra arvodet från partiet tjänar han strax under 100 000 kronor i månaden.

Hans egen flickvän har fått jobb på riksdagsgruppen, oklart med vilket lön.

Det är kanske inte så konstigt att Jimmie Åkesson stödjer den borgerliga politikens alla skattesänkningar för de rikaste, de tjänar han själv många sköna tusenlappar på.

Samtidigt bygger Åkesson sin retorik på att misstänkliggöra lågavlönade invandare som går upp klockan fyra på morgonen för att städa, köra buss eller dela ut tidningar. Irritationen i SD över Åkessons och andra partitoppars höga löner är så stor att medlemmar i Åkesson egen hemkommun Sölvesborg har valt att lämna partiet i protest.
 

Undvik att svara på svåra frågor.

Åkesson är en mästare på att ge intetsägande ”politikersvar” utan innehåll. När han ska berätta om partiets klimatpolitik så svamlar han bara – för partiet har ingen politik för att rädda klimatet.

När han konfronteras med att partiets internationellt ansvarige Kent Ekeroth har varit på den ockuperade Västbanken och tillsammans med andra högerextremister hyllat Israels bosättningar på palestinsk mark så säger Åkesson att partiet ”inte har någon uppfattning i Palestinafrågan”. En av Ekeroths resekompisar till Västbanken och Israel var Philip Dewinter, en flamländsk politiker som har gjort sig känd för att hylla SS-soldater.
 

Säg ett – gör ett annat.

I riksdagen röstar SD med de borgerliga i 94 procent av de avgörande voteringarna. Om partiet ville kunde de stödja rödgröna förslag som skulle ge oss en fungerande a-kassa och en mänsklig sjukförsäkring. Men det väljer partiet att inte göra.

SD har blivit ett borgerligt stödparti som hjälper Reinfeldt att öka klassklyftorna i Sverige. Ändå har Åkesson mage att tala om välfärd för alla.

Åkesson talar till och med om arbetsrätt samtidigt som han vill försvaga lagen och anställningsskydd.
 

Bry dig bara när det gynnar dina egna intressen.

Jimmie Åkesson talar gärna om hårdare straff och skydd av brottsoffer. Men han är inte särskilt konsekvent.

Ledande partiföreträdare har nyligen spridit falska rykten om att flyktingbarn ska ha begått en gruppvåldtäkt. Men om våldtäktsmannen heter Niklas och kommer från Örebro verkar de inte bry sig.

Jag frågade Åkesson om de kvinnor, bland annat från Thailand, som gifter sig med svenska män som slår och våldtar. De måste stå ut i två år för att inte sändas ur landet om de skiljer sig.

Men de var Åkesson inte beredd att göra undantag för trots att de verkligen är utsatta brottsoffer.

Vad kan det bero på?

Det har gått snabbt för Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna att anpassa sig till den politiska elitens alla avigsidor.

Jonas Sjöstedt

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik