Debatt

Koppla upp dig – och koppla av

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Karin Adelsköld: Sluta se den digitala världen som en källa till stress

Är du en av alla de gnällspikar som tycker att man borde stänga av datorn på semestern? Som blir provocerad när man ligger med mobilen i hängmattan och tycker att mejlen ska lämnas orörd i veckor? Till dig skulle jag vilja säga: väx upp, häng med och tänk om. Jag uppmuntrar alla att göra tvärtom: passa på att surfa, spela och sms:a så mycket du bara kan när du har ledigt.

I höstens avtalsrörelse kommer fackförbundet Unionen driva ”rätten till en ostörd fritid”. De menar att den nya tekniken och kraven på att alltid vara uppkopplad och tillgänglig leder till att allt fler får svårare att stänga av sitt arbete för vila och återhämtning.

Att förväntas jobba på ledig tid är förstås inte okej. Men rätten till ostörd fritid får inte kopplas samman med att logga ur och stänga ner.

Att stänga av jobbet helt på semestern är för många av oss en nödvändighet för att kunna ladda sina batterier. Men att dra in tekniken som en stressfaktor är för mig helt obegripligt. Datorn använder jag till så mycket mer än jobb: läsa tidningar, titta på tv och kommunicera. Jag slappnar av med min telefon och min dator. Och framförallt: jag umgås. Att tvingas ha semester utan dator och telefon är för mig detsamma som att åka till en grusgrop och sitta hela semestern där ensam och stirra.

Pratet om att teknik och ledighet inte hör ihop är inte nytt. På 60-talet fanns det många som menade att man skulle låta bilen stå på semestern. På 70-talet skulle helst tv:n vara avstängd hela sommaren. Och på 80-talet blev det en trend att tillbringa sin ledighet i en stuga utan el och vatten. Allt för att komma närmare... Ja, vadå? Inte blev vi väl mer hela som människor för att vi slopade tekniska hjälpmedel? Snarare surare över att tvingas åka långfärdsbuss, missa favoritserien på tv och i veckor handdiska i kallvatten.

Det är dags att vi en gång för alla slutar att se det tekniska och digitala som en börda. Vi måste lära oss att det är vi som är herrar över tekniken, inte tvärtom. Du bestämmer över ditt liv, inklusive ditt webbliv. Naturligtvis ska du stänga av jobbmejlen och meddela chef och kunder när du är ledig. Jag skulle vilja se den svensk som inte respekterar en semesterstängt-skylt. Det spelar väl ingen roll om den hänger på ett stängt kontor eller är ett autoreply i mejlen?

Surfa sen bara på sånt du gillar. Passa på att hitta en gammal klasskompis, leta barnaktiviteter när det regnar, spela spel och hitta nya recept på pesto. Slöchatta, flumsurfa och okynnesläs det du vill. Och se internet som det smörgåsbord det är: plocka dina godbitar och det du är sugen på. Ät inte sill om du inte gillar det. Och känn inte att du måste smaka av allt hela tiden.

Många kommer förstås inte kunna låta bli att svara jobbmejl. Men skyll då inte på datorn, den lever ju inte sitt eget liv. När ska vi prata om det som det egentligen handlar om? Att alla måste se över sitt liv och lära sig att skilja på jobb och fritid. Såväl på helger som på semestern.

Ja, jag vet, jag är partisk. Jag är en webbfixerad uppkopplad nätnörd som lever mitt liv på webben. Men vet ni vad, jag kan också njuta av naturen, gå långpromenader, umgås med släkten tills öronen trillar av och koppla av med en god bok. Och så kan jag chatta, surfa, blogga och twittra. Dygnet runt, utan att bli stressad.

Så skit i jobbet i sommar men surfa mer, om du vill. Koppla upp och koppla av. Utan dåligt samvete. Dessutom är laptopen ett utmärkt solskydd, bra som drinkbricka och inte minst den perfekta insektskrossaren.

Trevlig sommar, vi ses på webben!

Karin Adelsköld

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt