"Rutavdrag ska inte gå till fuskare"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I kvällens "20 minuter" bemötte Leif Jakobsson (S) moderaternas frontalangrepp om att begränsningen av rutavdraget kommer att leda till fler svartjobb.

– Om det finns branscher som har utbrett svartarbete ska de inte belönas med bidrag. Vi ska bekämpa svartjobb på andra sätt, sa han.

Socialdemokraterna vill sänka taket för rut-avdragen från 50 000 kronor till 25 000 kronor per person. De vill också slopa rot-avdraget när konjunkturen är god.

Detta har fått moderaterna att gå i taket och i en debattartikeln i dag i Aftonbladet varnar de för att jobb som blivit vita efter rut- och rotreformen nu kommer att gå förlorade.

"Det kommer kosta jobb"

– Vi måste föra ett allvarligt samtal om de förslag som socialdemokraterna lägger fram i riksdagen. Det kommer att kosta jobb. Det är människor som har gått från den svarta sektorn som fått vita jobb, sa Henrik von Sydow (M), ordförande i riksdagens skatteutskott.

Men den verklighetsbeskrivningen höll hans motdebattör Leif Jakobsson (S), vice ordförande i skatteutkottet, inte med om.

– Det vi vill göra är att sänka taket. De allra flesta som anlitar städhjälp eller fönsterputs med rut-avdrag kommer inte att påverkas alls. Det är excesserna med bartenders och kockar som vi vill åt, sa han.

Han menade också att den här typen av subventioner inte är rätt väg att gå för att bekämpa svartarbete.

"Svarta branscher ska inte belönas med bidrag"

– Om det finns branscher som har utbrett svartarbete ska den inte belönas med bidrag. Vi ska bekämpa svartjobb på andra sätt, sa han.

Men Henrik von Sydow menade att avdragen har fått svartarbetet och skattefusket på reträtt.

– Viljan att göra rätt för sig har ökat på grund av rut- och rotavdragen. Vi kan se hur många vita jobb som har skapats, det är mellan 15 000 och 20 000 jobb. För rut är det 16 000. Dessa vill socialdemokraterna riskera, sa han.

Men enligt Leif Jakobsson är moderaternas åtgärder för att skapa jobb dyra och ineffektiva.

– Pengarna bör användas bättre, sa han.

Publisert: