Debatt

Amnesty är helt fel ute

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattörerna: Att organisationen väljer att förespråka prostitution är djupt olyckligt

Mikael Gustafsson och Malin Björk, Vänsterpartiet.
Mikael Gustafsson och Malin Björk, Vänsterpartiet.

Förra veckan antog Europaparlamentets Jämställdhetsutskott en rapport som förespråkar den nordiska modellen med att kriminalisera sexköp.  Sverige, Island och Norge är inspirationen. I Frankrike är en liknande lag är på gång och även Belgien och Irland diskuterar liknande lagstiftningar. Att Amnesty i det läget väljer att förespråka prostitution är djupt olyckligt.

Det läckta policydokumentet från Amnesty visar på begreppsförvirring. Man blandar ihop försvaret av sexuella rättigheter och hälsa med den mest sexualkonservativa och förtryckande av institutioner, prostitutionsindustrin.

Amnesty är kända för sitt arbete med mänskliga rättigheter men verkar här inte ha reflekterat kring kvinnors mänskliga rättigheter. Argumentet, att försvara kvinnors rätt faller platt när en ser till verkligheten. Det som försvaras är mäns rätt att köpa och handla med kvinnors rättigheter och kroppar.

Svenska Amnestys svar är också förbryllande. De menar att frågan är komplex. Vi håller inte med. Och det gör inte heller Europas kvinnoorganisationer. Europeiska Kvinnolobbyn och Irländska Turn Of The Red Light är exempel på grupper som driver frågan att utrota prostitutionen.

Den rapport som jämställdhetsutskottet antog med stor majoritet slår fast att prostitution är ett uttryck för ojämställdhet i våra samhällen, och att det är en form av våld och utnyttjande. Rapporten förespråkar att kvinnor och män i prostitution avkriminaliseras, och att lagen istället straffar de som köper sexuella tjänster, samt kriminaliserar hallik- och bordellverksamheter.

Allt fler vågar ta ställning mot den växande prostitutionsmarknaden och de som förespråkar legalisering av "sexarbete" blir färre. Anledningen är uppenbar. Legaliseringen i Tyskland och Nederländerna är ett totalt misslyckande. Båda länderna växer kritiken och den ”holländska modellen” har också underkänns av landets polis.

De enda som dragit nytta av tysk och nederländsk lag är hallickar och bordellägare som utökat sin verksamhet. Trafficking har ökat och illegal verksamhet florerar. Och framförallt - allt fler kvinnors rekryteras och utnyttjas i industrin. 400.000 lågt räknat, bara i Tyskland.  Försvinnande få, färre än 100, har valt att registrerat sig som 'professionella prostituerade'.

Även om det inte ska överdrivas, så finns också en resursstark lobby som försöker infiltrera frivilligrörelser och departement. De brukar ibland marknadsföra sig som sexarbetarorganisationer. Det rör sig dock om försvinnande få personer och dessutom är det alltid en blandning av både hallickar, bordellägare, och prostituerade.

Till viss del går skiljelinjerna mellan länder, men i allt större utsträckning, mellan de som kan se strukturellt könsmaktsförtryck och de som blundar och frammanar en föreställning om individens frihet även i den mest våldsutsatta av positioner. Därför är det kanske inte så konstigt att de krafter som idag motarbetar en mer progressiv syn på sexualitet är högerextrema men också stora delar av Liberalerna och EPP här i Europaparlamentet. Samma krafter som vill inskränka kvinnors rätt till sin kropp när det gäller abort.

Rachel Moran, en Irländska som tagit sig ur prostitution, och orkar prata om det, säger "There is no choice whatsoever for the women, The only ones that have a choice in the prostitution markets are the punters".

Vi hoppas att Amnesty fortsätter sin viktiga kamp för allas mänskliga rättigheter. Tillsammans måste stå upp för alla kvinnors rätt till en sexualitet och till ett liv fritt från våld och utnyttjande!

Mikael Gustafsson
Malin Björk

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt