ÅSIKT

Kvinnor och barn tvingas leva utanför samhället

DEBATT

Eva-Britt Dahlström: Kvinnor med skyddad identitet borde få byta personuppgifter i datorhanteringen

Foto: FLYKTINGAR I EGET LAND Svenska politiker måste börja inse vad som krävs för att skydda utsatta barn och kvinnor, skriver Eva-Britt Dahlström.

Jag blir så himla arg!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I kväll fick jag ett mejl från en kvinna som med sina barn lever med den skyddade identitet som kallas för kvarskrivning.

Det skyddet innebär att du och dina barn lever som flyktingar i eget land utan möjligheter till de sociala rättigheter som vi andra har i det svenska samhället.

Det här mejlet visar på stor förtvivlan och både social och ekonomisk ruin. Kort sagt så vet de inte hur de ska överleva för att de måste skydda sig på grund av en våldsam och hotfull man.

De finns helt enkelt inte i det svenska samhället.

Genom mitt projekt G(l)ömda, som precis har gett ut sitt studieresultat baserat på intervjuer med ett 40-tal kvinnor och barn som alla lever med någon form av skyddade personuppgifter, är det uppenbart hur illa de far.

De som arbetat med projektet har gjort ett jättejobb och jag är väldigt stolt över att resultatet blev som jag egentligen redan visste att det skulle bli.

För vem vet bättre hur det är att leva med skyddade personuppgifter än de som faktiskt lever så?

Tillbaka till den kvinna som mejlade till mig.

Vi kan börja att slå fast att de som oftast röjer en person med skyddade personuppgifter är myndigheterna.

Det är snarare regel än undantag när det gäller försäkringskassorna och socialkontoren. Du låtsas bara vara en relativt högt uppsatt myndighetsperson så faller tjänstemännen till föga utan att verkligen kolla vem det är som verkligen tar kontakt.

Därefter kommer telefonbolagen. Dra en snyfthistoria om din dödssjuka väninnas mamma och säg att du måste ha hennes hemliga nummer genast – så är den saken avklarad.

Därför kan just den här kvinnan inte ta emot hjälp som riskerar att röja henne och hennes barn – därför lever hon nu på svältgränsen med sina barn.

Jag har under många år drivit frågan om att kvinnor som lever med kvarskrivning skulle få helt ändrade personuppgifter, det vill säga byte av både namn och personnummer så att man kan finnas i datorernas Sverige utan att bli röjd.

Men tro inte att detta har förståtts av höga politiker som har hand om de här frågorna. Man hänvisar till att det skulle bli så svåra inskränkningar för barnen med fingerade personuppgifter och visar med detta att man över huvud taget inte begriper att det är med kvarskrivningen som alla inskränkningar finns.

Lägg därtill att kvinnor och barn ändå har fingerade namn och personnummer i det vardagliga livet med kvarskrivning – men tyvärr får man inte ha detta i datorhanteringen. Något som hade underlättat massor!

Det är alltså en datahantering –som politikerna inte förstår – som skulle förenkla och göra livet lättare att leva för de här barnen och kvinnorna.

Jag drar alla ministrar över en kam. Även socialdemokrater som i dag sitter i justitiedepartementet förhalar frågan och vill inte tro att man faktiskt skulle förenkla vardagen för cirka 750 barn och kvinnor.

Det är inte så lätt när man som kvinnan i mejlet får svaret av Beatrice Ask, den moderata justitieministern, att hon helt sonika får vänta på att en utredning ska bli färdig någon gång under 2008.

Det är just nu i dag som hon och hennes barn behöver hjälp – inte sen – och framförallt inte 2008.

De som däremot får helt ändrade personuppgifter är grovt kriminella som riskerar att dödas för att de har tjallat på andra kriminella typer. Det är domare, åklagare och en och annan polis och några få kvinnor som lever med hot om så kallat hedersrelaterat våld.

Andra mordhotade gör sig icke besvär. De måste själva stå för sitt yttersta skydd eller flytta utomlands och söka skydd där.

När ska de svenska politikerna vakna och verkligen förstå vad som måste göras för att skydda utsatta kvinnor och barn?

Dagens debattör

Eva-Britt Dahlström

Kommunpolitiker (s)

som även levt med

kvarskrivning,

Karlskrona.

Eva-Britt Dahlström