ÅSIKT

Replik: Hem-pc-reformens tid är slut

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Andreas Björklund (m): En statlig subvention är inte längre nödvändig.

Foto: Aftonbladet Debatt, tisdag 24 oktober.

Svar till Monica Green.

Studenter har redan rabatt på inköp av datorer, genom sina kårmedlemskap, där man antingen får något av rabattkorten Mecenat eller Studentkortet. Alltså har studenter redan tillgång till förmånliga köp utan att en statlig subvention behövs. Även förmånlig finansiering har en student till gång till.

Vidare är nog alla överens om vilken betydelse hem-pc reformen haft, men allt har sin tid. Då reformen infördes fanns det ett hinder i form av att kostnaden för en dator var hög.

Så är det ju inte längre, i dag får du en fullt tillräcklig dator för mellan 5 000 och 7 000 kr. Kostnaden för ett avbetalningsköp på 36 månader blir nånstans mellan 150 och 200 kr, efter ränteavdraget man kan göra.

Så behovet av en stalig subvention är inte längre nödvändig för andra konsumenter än studenter heller.

Om man nu ska kunna kalla sig årets it-politker borde du se att verkligheten har förändrats och kostnaderna har sjunkit för datorinköp, hindret med för höga kostnader för att kunna skaffa sig en dator finns inte längre, och därmed inte behov av en statlig subvention. Så din rädsla för kunskapstapp på grund av borttagande av hem-pc reformen är obefogad.

Arbeta hellre för att ge människor större makt över sina egna pengar, genom att man får behålla mer av sin lön i slutet av månaden. Det leder till större frihet än om någon främmande politiker ska bestämma över dem, till exempel till onödiga subventioner, bara för att behålla sin makt över andra.