ÅSIKT

En talman från SD är en skam för Sverige

Debattören: Allas lika värde måste väga tyngre än praxis om att tredje största parti får en talmanspost

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Henrik Montgomery/TT. Bilden är ett montage.
Att välja en sverigedemokrat till någon talmanspost är att ge legitimitet åt deras åsikter, skriver Rossana Dinamarca som bar t-shirt med texten SD=rasister i protest i samband med talmansvalet efter valet 2014.

Den slutgiltiga rösträkningen till riksdagsvalet har just blivit klart. På måndag den 24 september klockan 11 samlas de nyvalda riksdagsledamöterna.

Just nu ligger allt fokus på vem som ska bilda regering, men riksdagsledamöternas första uppgift blir att välja talmän.

För fyra år sedan blev Sverigedemokraterna tredje största parti och det var stor uppmärksamhet kring talmansvalet. Eftersom praxis är att talmansposterna fördelas efter partiernas storleksordning skulle det innebära att SD skulle få andre vice talmansposten.

Vänsterpartiet försökte förhindra detta genom samtal med Miljöpartiet och Centerpartiet. Vi var beredda att stödja en motkandidat från Mp eller C, men inget av partierna var beredda att bryta mot praxis. Därför lyfte vi i stället frågan om sluten omröstning, en process som tog timmar, men som gav oss möjlighet att åtminstone visa att Sverigedemokraten inte hade hela riksdagens förtroende. Att han inte var hela riksdagens talman.

I den här valrörelsen har Sverigedemokraterna inte längre försökt dölja vilka dom är. Jimmie Åkesson har i klarspråk sagt att de inte vill ta emot flyktingar alls, att vi som invandrat inte är svenska, att vi inte passar in i Sverige. SD vill ha ett homogent Sverige. Åkesson vill dessutom inte ha fri och kritisk public service.

I valet mellan Tysklands Angela Merkel och Ungerns Viktor Orbán, väljer Åkesson Orbán. Orbán som har monterat ned demokratin, tystar kritiska röster och press och ser minoriteter som ett hot mot nationen.

Vidare liknade deras gruppledare, Mattias Karlsson, tillståndet i Sverige som ett krig där dom är en skara utsedda patrioter som ska försvara nationens överlevnad, i sitt ”seger eller död”-inlägg på sin Facebook. Jimmie Åkesson tog inte avstånd på det sätt vi varit vana vid förut då han inget vet, inget sett, inget hört. Tvärtom bekräftade han Karlssons bild av ett pågående kulturkrig.

Att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt och fascistiskt parti kan det inte längre råda något tvivel om för någon.

Talmansämbetet är en befattning som står över statsministern. Det är inte en symbolisk post. Talmansämbetet är den högsta post en person kan väljas till i Sverige. Högre än statsministern.

Talmännen är Sveriges främsta representanter och ska företräda Sveriges riksdag i nationella och internationella sammanhang. Att välja en sverigedemokrat till någon talmanspost är att ge legitimitet åt deras åsikter. Det är helt oacceptabelt att ett land som Sverige, som säger sig stå för mänskliga rättigheter, ska tillåta sig representeras av en rasist.

Det var det redan 2014 när Björn Söder valdes till andre vice talman. Det är en skam för Sverige att ha en sådan talman. Låt inte detta upprepas.

Principen om allas lika värde måste väga tyngre än praxis om att tredje största parti får en talmanspost.

Riksdagens ledamöter bör våga frångå praxis den här gången och gå ihop om att sätta upp en motkandidat mot Sverigedemokraterna i talmansvalet. Stå upp för demokratin!


Rossana Dinamarca, avgående riksdagsledamot (V).


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.