ÅSIKT

Tydligt att Centern kramar flyglobbyn

Slutreplik Flygskatten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Magnus Wennman
Det är märkligt att Centerpartiet vill dra en lans för att understödja flyget, som betalar 0 kronor i flygskatt – när en bilist måste betala 200 kronor på en resa Stockholm-Göteborg, skriver Isabella Lövin.

SLUTREPLIK. Det är inte förvånande att flygindustrin själva argumenterar för fortsatta skatteundantag, men att politiker som ska stå för ett allmänintresse gör det är upprörande.

Att Centerpartiet är ett parti som kramar flyglobbyn är tydligt efter den debatt som varit.

Och kanske är det insikten om att partiet far fram med vita lögner eller direkta osanningar om flyget som gör att Annie Lööf inte tar debatten utan i stället skickar fram Richard Nordin.

Varken Miljöpartiet eller regeringen har sagt att det behövs ytterligare en landningsbana på Arlanda. Det har däremot Centerpartiet, vilket möjligen är logiskt med inställningen att flyget bara ska fortsätta öka.

Det var inte denna regering som allokerade pengar till Sälens flygplats. Det var Centerpartiet som i regering gjorde det genom att i den nationella planen för transportsystemet för perioden 2014-2025 avsätta 250 miljoner kronor i ett statligt investeringsstöd. Denna regering har valt att inte riva upp det beslutet eftersom det också är viktigt med långsiktighet i infrastrukturbeslut.

Flyget har en viktig roll för att hålla samman Sverige och skapa kommunikationer med andra länder. Därför har regeringen infört kompensation för de flygplatser norr om Sundsvall och på Gotland som påverkas negativt av en flygskatt. Men flyget måste bära sina klimatkostnader, precis som vi kräver av andra transportslag.

Att en bilist som åker mellan Stockholm och Göteborg betalar 200 kronor i miljö- och energiskatter medan den som tar flyget betalar 0 kronor är inte en rimlig logik när klimatförändringarna är vårt största hot. Men det är märkligt nog en logik som Centerpartiet drar lans för att försvara.

Flygskatten lovar Centerpartiet ta bort om man kommer till makten. Lyckas man inte med det vill man att pengarna går tillbaks till flygbranschen som en bonus för omställning. Det är uppenbart väldigt viktigt för Centerpartiet att göra nästan vad som helst för att just flygresenärerna inte ska bidra med medel till det allmänna.


Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet och minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM