Nu räcker det med dumheter, Fridolin

Tidigare MP-tjänstemannen: Varken jag eller min advokat har fått se utredningen du säger finns

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag tar det för givet att jag och min advokat nu blir kallad till ett möte med MP så att vi nu en gång för alla kan lägga de här dumheterna bakom oss, skriver Håkan Sundberg som målades ut som en säkerhetsrisk med ryska kontakter.
Jag tar det för givet att jag och min advokat nu blir kallad till ett möte med MP så att vi nu en gång för alla kan lägga de här dumheterna bakom oss, skriver Håkan Sundberg som målades ut som en säkerhetsrisk med ryska kontakter.

DEBATT. I slutet av februari 2017 blev jag utsatt för ett regelrätt karaktärsmord när fyra anonyma ledande miljöpartister gick till Aftonbladet med lögner om att jag 2015 skulle ha fått sparken från Miljöpartiet för att ha haft ”olovliga kontakter med främmande makt” (läs Ryssland). Inte ett ord var sant.

Men Aftonbladet publicerade eftersom de ledande miljöpartisterna var namnkunniga politiker och tjänstemän i partiets toppskick. Redan här borde MP givetvis ha dragit i nödbromsen och utrett saken.

Två år tidigare hade jag avslutat en relation med MP-politikern Pernilla Stålhammar då hon uppvisade ett ”gränslöst beteende.” Problemen på arbetsplatsen kom inte långt efteråt. För att göra en lång historia kort valde jag den 26 juni 2015 att lämna min tjänst och med mig fick jag ett avtal med ett väl tilltaget avgångsvederlag.

Det säger sig självt att någon som klassats som en säkerhetsrisk inte får 18 månadslöner i avgångsvederlag.

Utpekandet i kvällspressen fick stora konsekvenser för mig då jag arbetade inom en förtroendebransch. När den som undertecknade mitt avtal, kanslichef Anna Stenvinkel, inte dementerade påståendena utan snarare bekräftade dem, fick jag problem.

För att inte riskera att min nya arbetsgivare skulle kletas ner av den här smutsiga MP-historien såg jag ingen annan utväg än att lämna min nya karriär för att på egen hand försöka få upprättelse.

Med hänsyn till mina barn och min familj ville jag undvika att träda fram i offentligheten utan försökte först lösa problemen diskret. Det visade sig vara svårare än jag kunde ana.

Historien tog sedan en helomvändning under hösten 2017, då Pernilla Stålhammar skrivit ett omdömeslöst och självskadligt inlägg på Facebook där hon kom med en massa absurda påståenden. Det framgick även att det var hon som var källan till påståendet att jag skulle vara en säkerhetsrisk.

MP sparkade Stålhammar från samtliga riksdagsuppdrag. Detta efter att Säpo granskat hennes uppgifter och funnit dem grundlösa.

Här borde historien egentligen ha tagit slut. Men i stället för att ge mig upprättelse avslutade MP ensidigt alla kontakter med mig strax innan jul 2017. Trots upprepade påstötningar om ett möte till dåvarande partisekreterare Amanda Lind möttes jag bara av tystnad.

Frågan aktualiserades efter att den neo-konservativa tankesmedjan Atlantic Council den 4/12 publicerade en rapport med titeln ”The Kremlin’s Trojan Horses 3.O. I den pekas tre riksdagspartier, miljö-och fredsrörelsen samt ett antal privatpersoner ut för att vara mottagliga för ryska påverkansoperationer.

Rapporten är ett direkt hot mot den svenska yttrandefriheten då den kan ses som en utländsk påverkansoperation för att försöka påverka den svenska Nato-opinionen.

Det centrala i kritiken mot MP var påståenden att den tidigare utrikespolitiske rådgivare, det vill säga jag, skulle ha avskedats för att ha varit en säkerhetsrisk. Då allt var lögn konfronterade jag den svenske rapportförfattaren på telefon. Till min stora förvåning erkände han att hans källa var Pernilla Stålhammar.

Efter den segdragna regeringsbildningen gjorde Stålhammar comeback i riksdagen för samma parti som hon spridit lögner om till Natovännerna på Atlantic Council.

Krav har väckts inom MP att partiet nu måste reda ut den här historien en gång för alla. När språkröret Gustav Fridolin intervjuades i Aftonbladet den 31 januari menade han att det inte alls var nödvändigt eftersom partiet redan gjort en utredning.

Det var nyheter för mig, då varken jag eller min advokat har fått ta del av någon utredning – än mindre fått yttra oss. Jag har tidigare i pressen uttryckt åsikten att jag blivit utsatt för en ”häxprocess”. Fridolin bekräftar att så är fallet.

Men nu finns det alltså något parterna kan diskutera. Jag tar det för givet att jag och min advokat nu blir kallad till ett möte med MP så att vi nu en gång för alla kan lägga de här dumheterna bakom oss.


Håkan Sundberg, tidigare tjänsteman på Miljöpartiets riksdagskansli


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert: