Debatt

Håkan Juholt blir aldrig konkret

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin: 2012 har inte börjat bra

Minns ni partiledardebatten i oktober 2011? Den beskrevs av många som avgörande för Håkan Juholts ledarskap.

Då blåste det som värst kring S-ledarens bostadsbidrag och det sades att om Juholt klarade att stå pall i riksdagens talarstol så skulle han klara sig.

Han klarade debatten, någon förundersökning kring bedrägeri lades ned och han fick det verkställande utskottets förtroende. Nystart, ropade partiet.

Nåja.
 

Årets första partiledardebatt beskrivs på samma sätt, avgörande för Håkan Juholts ledarskap. 2012 har inte börjat bra. Opinionssiffrorna pekar nedåt och under en pressträff vid Folk och Försvar lyckades Juholt återigen trampa i klaveret.

Det blåser igen och den här gången var Juholts insats i partiledardebatten långt ifrån lika oantastlig som i oktober.

Visst, han får in en del svingar på Reinfeldt och han står pall när den borgerliga kvartetten anfaller. Men det är något som saknas, Håkan Juholt blir aldrig konkret.

Hans anförande är i princip högläsning ur partiets budgetmotion från i höstas - med alla sakpolitiska förslag kirurgiskt borttagna. Håkan Juholt målar med den breda penseln och tecknar en storslagen exposé över partiets färdriktning. Han håller sitt kongresstal, en gång till.
 

Under Reinfeldts år som statsminister har varken arbetslöshet eller utanförskap minskat. I stället har antalet unga som förtidspensioneras ökat med 37 procent och Sverige har en av Europas sämsta a-kassor.

Men Håkan Juholt går aldrig in där eller i någon annan sakfråga för att möta eller utmana Reinfeldt. Den belåtne statsministern ägnar all tid åt att berömma sig själv, men när oppositionsledaren vill säga allt om allting kommer han inte åt honom.

Riktigt bra är Juholt först när han får svara på Gustav Fridolins kritik mot FRA-uppgörelsen. Han kan frågan och det är sakpolitik.
 

Juholt borde pröva att vara den resonerande sakpolitikern ett tag och vänta med det ideologiska dundret till Första maj.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt