Mitt jobb är inte att sitta och önsketänka

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Stefan Attefall om andrahandsuthyrning

På Aftonbladet Debatt angriper Anders Lago, Barbro Engman, Lina Glans och Hanna Mörck regeringens förslag att underlätta uthyrning av privatbostäder. Det är inte förvånande att företrädare för Hyresgästföreningen och HSB i första hand företräder dem som redan har en bostad. Jag blir däremot förvånad att företrädare för jagvillhabostad.nu inte ser behovet att vända på alla stenar för att underlätta ungdomars möjligheter att få en bostad.

Idag står många lägenheter tomma. Den osäkerhet som råder kring reglerna för att hyra ut gör att många inte alls hyr ut, eller gör det på ett sätt som inte är lagligt. Nu vill vi skapa tydlighet kring uthyrningsregler, hyressättning, besittningsskydd, uppsägningsvillkor med mera.

Förslagen handlar inte om att släppa hyressättningen fri. Men det är självklart rimligt att den som hyr ut sin bostadsrätt får ta ut en hyra som även täcker räntekostnaderna för bolånet.

Visst kan man önska att alla ungdomar som flyttar hemifrån skulle få ett förstahandskontrakt på en nyrenoverad, centralt belägen lägenhet, till rimlig hyra. Men regeringens jobb är inte att önsketänka. Dagens bostadsbrist kräver en mängd olika åtgärder. Att stimulera uthyrningen av privatbostäder är en av dem.

Vi arbetar också hårt för att bygga mer, inte minst hyresrätter. Därför sänker vi nu till exempel skatten på hyresrätter och vid nyproduktion. Men så länge vi har bostadsbrist är ett andrahandskontrakt ett bra mycket bättre alternativ än ingen bostad alls.

Stefan Attefall

Publicerad: