Debatt

Alliansen räknar med SD:s stöd

  • Anders Thoresson

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Peter Eriksson (MP): Om inget block får majoritet vill vi rödgröna samarbeta med FP och C

Det verkar vara få som har förstått innebörden i det Fredrik Reinfeldt med flera alliansföreträdare har slagit fast den senaste veckan. De är beredda att regera vidare, även om inget av regeringsalternativen nu får egen majoritet. De gör det för att de räknar med stöd från SD. Det betyder att de räknar med att förhandla med Åkesson och att de är beredda att betala det priset. På samma sätt som man gjorde med Ny Demokrati efter valet 1991.

Reinfeldt är nu beredd att genomföra Jimmie Åkessons våta dröm: att få sitta i riksdagen och i snart sagt alla omröstningar vara den som avgör om minoritetsregeringen ska få som den vill eller inte. Varje gång alliansregeringens förslag ställs mot de rödgrönas får i så fall SD utslagsrösten. Det gör att Åkesson kan hota med att fälla regeringen om han inte får som han vill.

Det finns därför en risk att en röst på FP eller något annat borgerligt parti också innebär att SD, inte bara kommer in i riksdagen, utan också får en ny och spännande maktposition. Det vore inte bra. Det kommer att skada Sverige.

Frågorna måste nu ställas till Reinfeldt om det verkligen är rimligt att ge SD en maktposition genom att sitta kvar med en minoritetsregering.

Miljöpartiet kommer att fortsätta att hävda att en majoritetsregering är bättre. Vi rödgröna bör därför bjuda in FP och C till diskussioner efter valet, om inget av regeringsalternativen får en egen majoritet. MP kommer däremot inte att ställa upp som stödparti till Moderaterna. En regeringskoalition med alliansen är också utesluten. Inte minst därför att Reinfeldt har gett besked om att han istället väljer att fortsätta i en minoritetsregering, i praktiken med stöd av SD för att överleva.

Om man tycker om Sverige så bör man inte frivilligt ge ett främlingsfientligt parti en stor maktposition. Om det är vi överens bland de rödgröna partierna. De rödgröna kommer inte att bilda en regering som på något sätt blir beroende av SD.

Peter Eriksson
Miljöpartiet de gröna

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik