Vår mat är nyttig och god

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Sodexos vd: Vi diskuterar gärna patientmaten – men låt oss hålla oss till fakta

Stundande val och lanseringen av boken ”Döden i grytan” har satt ny fart på patientmatsdebatten i Stockholm. Jag välkomnar debatten men tycker att det är hög tid att artiklar och inslag bygger på korrekt fakta. I artiklar presenteras ibland eget tyckande som fakta och felaktigheter sprider sig mellan redaktioner och bloggare.

Sodexos uppdrag från Stockholms läns landsting är att leverera patientmåltider till Södertälje sjukhus, Karolinska Solna, Karolinska Huddinge och Danderyds sjukhus. Vi ansvarar för maten – sjukhusen för måltidsupplevelsen där maten är en del.

Ett vanligt påstående är att patientmaten är näringsfattig. Det stämmer inte. Måltiderna är näringsvärdesberäknade vilket innebär att de innehåller den näring som Livsmedelsverket rekommenderar för patienter beroende på sjukdomsgrad, behov och ålder. Varje dag erbjuder vi mat från 17 menyer. Totalt blir det runt 150 rätter. Till varje måltid erbjuds råkost, bröd, dryck och dessert eller färsk frukt. Sjukvårdspersonalen ansvarar för att patienten får den mat han eller hon behöver och hur den ska serveras.

Maten påstås också innehålla mycket tillsatser. Den 11 augusti uppgav Aftonbladet: Matlådorna från jättefabrikerna – näringsfattiga, smaklösa och fulla av tillsatser. Det är en stor överdrift. Det är ingen hemlighet att det finns tillsatser för olika ändamål i maten. Livsmedelsverket är den myndighet som vi, kommuner och landsting förlitar sig på när gäller livsmedelssäkerhet och behov av kost och näring. Samtliga tillsatser som finns i patientmaten är godkända av Livsmedelsverket och redovisas öppet på www.sodexosllkost.se.

I flera artiklar har storkökens tillagningsmetoder kritiserats för att göra maten näringsfattig. Den 11 augusti uppgav Aftonbladet att vårt SoFresh-koncept kritiserats för att näringsvärdet minskar kraftigt vid tillagningen. Det framgår inte vem som kritiserat. All mat förändras vid tillagning, även den som lagas lokalt i sjukhusens storkök eller i hemmet. Dietister har kunskap om vilka näringsämnen som är känsliga för uppvärmning och hur en måltid komponeras för att näringsvärdet ska bli korrekt. I vårt koncept SoFresh läggs en stor del av råvarorna råa på en plasttallrik för att sedan ångkokas i mikrovågsugn strax innan patienten ska äta. Livsmedelsverket anser att mikrovågstillagad mat bevarar näring på ett fördelaktigt sätt.

I media framhålls ofta patienternas missnöje med maten. Patientundersökningar görs med jämna mellanrum för att vi och SLL ska få kunskap om vad patienterna tycker om maten. I den senaste patientenkäten ansåg 69 procent av patienterna att maten smakar bra. Tillsammans med uppdragsgivaren tar vi fram en handlingsplan för varje fråga som inte får tillräckligt bra resultat i enkätundersökningen.

När oppositionen i Stockholms läns landsting kräver ekologisk mat och miljövänlig hantering blir det stora rubriker. När vi presenterar fakta som att andelen ekologisk mat är uppe på 25 procent nämns det knappt. Vi använder färska råvaror så som laxfilé, torskrygg och sejfilé. Enportionssystemet har minskat matsvinnet med 80 ton per år. Tidigare hamnade ofantligt stora mängder mat i soporna innan de ens nådde fram till patienterna. På Danderyds sjukhus går allt matavfall till framställning av biogas. Från 2011 kommer all mat till sjukhusen att köras ut med biogasdriven lastbil.

Tillsammans med våra kunder utvecklar vi måltidslösningar. Enkelt skulle man kunna jämföra Sodexo med en stor livsmedelsbutik där varje kund väljer från vilken hylla de vill handla. Vi skräddarsyr lösningar och tillagar maten efter kundernas önskemål. Vi arbetar i stora, små, egna och andras restaurangkök.

Sodexo tar inte någon politisk ställning i frågan om centralt eller lokalt tillagad mat. Det är de politiska majoriteterna i kommuner och landsting som styr inriktningen och deras tjänstemän som verkställer de politiska besluten.

Vi diskuterar gärna vår mat men låt diskussionen bygga på korrekt fakta.

Fredrik T Strand
VD Sodexo AB

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN