Surrogatmamma – ny medlem i kärnfamiljen

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

RFSL Ungdom ratar KDU:s familjesatsning: En ansvarsfull familjepolitik ska inkludera, inte exkludera

Stärk familjernas rättigheter, säger Charlie Weimers från KDU. Jag håller med, familjernas ställning i Sverige måste bli starkare. Vanliga människors verklighet måste tas tillvara. Vi kan inte göra det på annat sätt än att lyssna på människors erfarenheter, och stärka de olika familjebildningarnas ställning – även rent juridiskt.

Många ungdomar funderar på familjebildning och att träffa någon att älska och dela saker med, men känner såklart inte igen sig i idén att familjebildning ska vara den klassiskt kristdemokratiska fortsätt-var-gift-trots-att-äktenskapet-känns-miserabelt-inställningen. Familjebildning fungerar redan idag annorlunda, det finns en verklighet för många barn i Sverige som bryter mot det klassiskt heterosexuella kärnfamiljskonceptet.

De centrala idéerna i en modernt utformad familjepolitik är att människors liv ser olika ut och att politiken ser och erkänner det. I andra länder lyfts till exempel surrogatmödraskap som en möjlighet för fler att skaffa barn och bilda familj, och för fler barn än idag som är planerade och önskade. Vi borde införa surrogatmödraskap även i Sverige – öppna upp för bredare familjer där man av till exempel solidariska skäl kan föda sina vänners barn utan att vara barnets biologiska förälder. Låt oss sluta förutsätta att ett föräldrapar alltid ska vara ett par som har sex med varandra, ge barn istället möjligheten till fler föräldrar som älskar dem och låter dem utvecklas till starka och självsäkra individer.

Att Kristdemokraternas perspektiv på familjebildning hörts mer högljutt den sista tiden hänger såklart ihop med hotet i att det finns nya familjer som ställer nya krav. Samkönade par får sedan ett år tillbaks gifta sig och den uppluckringen av en mycket traditionell lagstiftning ställer såklart krav på andra reformer i samma riktning. Kristdemokraterna är rädda att deras idealbild av familjen kommer försvinna en gång för alla, eftersom den inte är lika representativ som den varit förut.

Det är såklart helt fel ingång – en ansvarsfull familjepolitik ska inkludera, inte exkludera. Det är självbestämmande för Sveriges familjer. Kristdemokraterna har röstat emot i princip varje initiativ för att stärka Sveriges familjers rättigheter, de senaste tio åren. Det är det de ska dömas utifrån, inte de fina, men tomma, ord som Weimers är så duktig på.

Felix König
Förbundsordförande RFSL Ungdom

Publicerad: