Debatt

All tillagad mat är ”processad”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Replik från Livsmedelsföretagen om våra matvanor

Marie Söderqvist, vd för Livsmedelsföretagen.
Marie Söderqvist, vd för Livsmedelsföretagen.

Svenska vardagsfavoriter  som falukorv, köttfärssås, fiskpinnar, fabriksbakat bröd, snabbsoppor m m gör oss sjuka, påstår Jonas Colting. Vad det är i dessa livsmedel och maträtter som leder till ohälsa får vi inte veta.

För Colting är boven ”processad mat” från livsmedelsindustrin. Men varför skulle bröd bakat i stor skala i en fabrik per automatik vara sämre än bröd bakat i liten skala? Och varför är det nyttigare att panera fisken själv, än att låta någon annan göra det?

Att en del tycker att det är roligare och godare är en annan sak.

Och vad är egentligen processad mat? Varje form av matlagning innebär att råvarornas egenskaper förändras i kemiska och andra processer, vare sig tillagningen sker i det egna köket eller i en livsmedelsindustri. Men industrin använder ju ofta tillsatser, kanske du invänder. Ja, bland annat för att industrin har helt andra krav på säkerhet och hållbarhet på sin produkter, än när du lagar maten själv.

Jonas Colting längtar tillbaka till stenålderns matvanor. Vi som vill leva kvar på 2000-talet verkar ganska nöjda.  Åtta av tio konsumenter anser att den svenska livsmedelsindustrin erbjuder mat och dryck med hög kvalitet, visar en färsk Demoskopenkät.  

För många svenskar kvinnor som gav sig ut på arbetsmarknaden under efterkrigsdecennierna blev den förberedda och färdiga maten från industrin något av en välsignelse. Och i dag, när många kämpar med att få ihop vardagen, kan livsmedelsindustrin erbjuda bekväm, näringsriktig och prisvärd mat, som bara blir bättre och bättre. Ta exempelvis den frysta färdigmaten eller de färdiga sopporna, där det skett ett rejält kvalitetsuppsving bara de senaste åren.

Att många inte vill eller hinner laga mat från grunden varje dag har väldigt lite med ohälsa att göra.

Marie Söderqvist,

vd Livsmedelsföretagen

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt