Det krävs solidaritet för att lyfta Europa

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Mikael Damberg (S): Ge inte plats till högerextrema krafter – gå och rösta

Min mamma Riitta-Liisa kom till Sverige som sexåring under andra världskriget. Morfar hade dött vid fronten och mormor tvingades skicka i väg sin egen dotter till ett annat land. Mamma kunde inte ett ord svenska. Hon kände ingen på tåget eller ens i Sverige för den delen.

Mamma sattes på ett tåg till ett nytt land med ett främmande språk i tron att hennes mamma hade skickat henne till barnhem för att hon hade varit stygg och elak. I själva verket skickades hon i väg för att räddas undan bomberna som föll över Helsingfors. Men historien om min mamma är inte unik, utan en av många, hon var ett av de tiotusentals finska krigsbarn som kom till Sverige under kriget.

Min mamma hade det bra i Sverige – kom till en bra familj och trivdes i skolan. När läget hade stabiliserats kunde hon återvända till Finland och sin familj. Långt senare flyttade hon i vuxen ålder tillbaka till Sverige. Den resan var till en början en besvikelse. Hon möttes av en tydlig och uttalad vardagsrasism. Det var inte hennes egen erfarenhet av Sverige.

I dag lever vi EU-medborgare i fred och frihet. Inga bomber släpps över vår kontinent och det är vi naturligtvis djupt tacksamma för. Men Europas folk står inför en annan gigantisk framtidsutmaning. Jag talar om massarbetslösheten i Europa. Om vi inte lyckas få ner arbetslösheten kan den växa sig ohanterlig och få konsekvenser vi inte är beredda på. I dag står hela 26 miljoner européer utan arbete och egen försörjning. Nära sex miljoner är ungdomar.

I Spanien kallas de ”generation noll”. Det är unga människor som inte får fotfäste, som desperat letar ströjobb eller lågbetalda praktikplatser, men som ofta har en bra utbildning och skulle göra allt för ett fast jobb. I regel bor de hemma hos föräldrarna. Ett eget liv, egen bostad och egen familj är för de flesta en bara en ouppnåelig utopi.

I skuggan av massarbetslösheten gror nazismen och fascismen återigen i Europa. Gyllene Gryning är ett rent nazistiskt parti som växt sig starkt i Grekland, där arbetslösheten farit fram som en skoningslös flodvåg. I Ungern sitter Jobbik i parlamentet – ett parti med rötterna i nynazismen. Antidemokratiska krafter växer och gror i spåren av arbetslöshet, hopplöshet och de ökade klyftorna människor emellan. De högerextrema partierna har i dag lika många parlamentariker i Europa som på 30-talet. Nu har de siktet inställt på Europaparlamentet och hoppas kunna utnyttja ett lågt valdeltagande till sin egen fördel.

Vi är inte immuna. I Sverige, där 400 000 människor går arbetslösa och klyftorna mellan människor ökar mest i hela OECD, har Sverigedemokraterna suttit i riksdagen i nästan en mandatperiod. I Jönköping lät man kyrkklockorna ringa för att signalera fara när Svenskarnas Parti marscherade på 1 maj.

Alla vi som har rätt att rösta har också ett ansvar att bekämpa den växande fascismen i Europa. Vi som står upp för alla människors lika värde kan inte tyst se på hur nazismen och fascismen återigen vinner mark – varken här hemma eller i Bryssel.

Vi måste komma ihåg att andra världskriget startade med fascismens och nazismens maktövertagande och resulterade i miljontals döda på slagfälten och i gaskamrarna. Efter kriget låg Europa i ruiner och många länder var utblottade. Det krävdes solidaritet och gemensamt ansvarstagande för att lyfta vår kontinent ur askan. Därför skapades det första europeiska samarbetet som sedan har utvecklats till dagens EU.

Min mamma kommer att rösta i EU-valet, det är ett som är säkert. Och i dag går jag till valurnan och röstar för fler jobb, rättvisa villkor och framtidstro för våra unga.

Mikael Damberg

Publicerad: