Herman Lindqvist: Bilden är ett praktexempel på dålig smak

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Hovets smärtgräns är nu nådd - även kungar och drottningar har känslor

Elisabeth Ohlson Wallins montage har fått stor uppmärksamhet de senaste dagarna och åsikterna har gått brett isär.
Elisabeth Ohlson Wallins montage har fått stor uppmärksamhet de senaste dagarna och åsikterna har gått brett isär.

Det är utmärkt att hovet nu sätter ner foten, för det är som riksmarskalken säger: ”Ingen ska behöva tåla vad som helst. Detta gäller även kungen och drottningen. Bilen är kränkande, sårande och illvillig.” 

Bilden är dessutom ett praktexempel, på dålig smak. Debatterna ”Vad är konst?” och ”Vad är god smak?” förs alltid med megafon för munnen och öronproppar i öronen. Ingen lyssnar på motståndarna, alla åsikter är låsta. Den enda som tjänar på detta är Elisabeth Ohlson  Wallin. Det har varit rätt tyst om henne på sistone, nu kan hon rida en stund på sin nya berömmelse.

Förmodligen är det drottningen som känt sig mest kränkt och sårad. Hon har tagit illa vid sig av medias många brutala attacker mot henne för vad hennes far gjorde eller inte gjorde i Hitlertyskland innan hon själv ens var född. Nu rivs detta upp en gång till. Personligen har jag alltid ansett att var och en som blir personligen angripen har rätt att personligen försvara sig. Det borde gälla även för kungar och drottningar.

I vår tid när oftast anonyma, fullständigt intelligensbefriade kommentarer i sociala media över nätet vulgariserats långt bortom alla gränser, och när begrepp som heder bara används i Sverige i kombinationen hedersmord, är det förståeligt att hovet äntligen reagerar. Det är svårt att säga exakt var gränserna går i konsten, ännu svårare i satiren som bygger på illvilja och kränkning, sparkar underifrån. Men det borde inte vara svårt att förstå att även kungar och drottningar har känslor. Hovets kommentar visar att kungafamiljens smärtgräns nu är nådd.

Herman Lindqvist

Publicerad: