Expos påhopp på Mustafa förvånar

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattörerna: Anklagelserna mot ”Muslimska familjedagarna” ogrundade

Som representanter i det svenskmuslimska civilsamhället är vi emot häxjakten på Omar Mustafa och uppmanar till besinning. Det motstånd och de hårda anklagelser som har fällts mot Omar Mustafa, en konsekvent samhällsengagerad antirasist visar inget annat än på den ökande antimuslimismen i samhället.

Expo har de senaste dagarna kommit med ogrundade anklagelser mot vår konferens ”Muslimska familjedagarna”. Denna konferens är ett nytt initiativ som bygger på en mångårig tradition och positiva erfarenheter av muslimska arrangemang såsom SUM–konferensen och IFIS–konferensen.

Ibn Rushd Studieförbund, Islamiska förbundet i Sverige (IFIS) och Sveriges unga muslimer (SUM) har gått samman för att tillsammans arrangera ”Muslimska familjedagarna” - Nordens största mötesplats för muslimer.

Vi arbetar helt utifrån demokratiska och antirasistiska principer. Vårt program har varit allmänt känt en lång tid innan premiären för de ”Muslimska familjedagarna”.

Därför ställer vi oss frågande till varför Expo inte har påtalat sin kritik mot oss arrangörer tidigare då exempelvis våra pressmeddelanden skickades ut. Vi blir förvånade över det påhopp Omar Mustafa får utstå när det faktiskt inte var han som bjöd in gästerna, utan organisationerna tillsammans. Alla frågor kring gäster borde därför

riktas till oss gemensamt.

Detta visar på en tvetydig journalistik och vi vill ha förklaringar då vi tidigare har haft samarbeten tillsammans med Expo, där Omar för övrigt också har varit verksam. De känner mycket väl till våra verksamheter.

”Muslimska familjedagarna” och våra verksamheter är byggda kring folkbildning och vi skapar mötesplatser för samhörighet, samtal och solidaritet.

Vi ställer oss frågande till de anklagelser Expo har fällt dels om vår konferens och om inbjudna gäster. Vi ställer oss frågande till detta då våra gäster har begärt rättelse och säger att de utsatts för förtal.

Mona Sahlin, styrelseledamot för EXPO, säger i Aftonbladet att Omar har fällt antisemitiska kommentarer, vilket är förtal.

Alexander Bengtsson, EXPO skriver däremot tydligt i sin blogg att de aldrig har hävdat att Omar är antisemit. Vi vill  därför ha ett förtydligande från Mona Sahlin och Expo för den delen då det inte har

framkommit i media vem eller vilken organisation Mona Sahlin representerar då hon uttalade sig på Aftonbladet.

Vi har inget emot granskning. Som starka antirastiska aktörer med en tydlig kamp mot den ökande antimuslimismen i Sverige använder vi oss av granskande journalistik och forskning.

Men EXPO:s granskning är inte konsekvent. Den häxjakt de har bedrivit mot Omar Mustafa har inget med granskande journalistik att göra då den är full av populistiska undertoner och innehåller många faktafel om Omar Mustafa och om de till ”Muslimska familjedagarna”, inbjudna gästerna. EXPO:s sätt att sköta denna situation visar oss som muslimer att EXPO lägger sig till den skara lobbyister som inte vill se muslimer hamna på betydelsefulla samhällspositioner.

Som en organisation som säger sig stå emot islamofobi och antimuslimism finner vi det beklagligt att de inte har hanterat denna situation mer ansvarsfullt. Många har efterfrågat bevis för anklagelserna då gäster har starkt tagit avstånd från antisemitism och menar att de utsatts för förtal. Som den granskande journalistiska organisation som EXPO säger sig vara finner vi detta mycket märkligt och anmärkningsvärt. Vi vill gärna i folkbildningens anda skapa en mötesplats där vi kan reda ut denna situation en gång för alla.

Åsa Brattlund, förbundsrektor, Ibn Rushd Studieförbund

Mustafa Al- Sayed Issa, ordförande, Sveriges unga muslimer

Mohammed Amin Kharraki, Islamiska förbundet i Sverige

Publicerad: