”USA intrigerar i Syrien”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Författaren och debattören Nuri Kino tjuvlyssnar till ett kunnigt samtal

Wiesbaden. Jag befinner mig i Tyskland för föreläsningar om assyriers och andra kristnas framtid i Syrien. Man har bokat mig på ett hotell i början av Wellritzstrasse, mer känd som turkgatan. Livsmedelsaffärer, kaféer, restauranger såsom den kända Harput, bröllopsbutiker och annat ägs eller drivs alla av turkar. Det är som att hamna mitt i Istanbul.

Det är tidig morgon, lördagen den 15 juni och jag väljer ett av de turkiska kaféerna för frukost. Med min tyska tidning under armen beställer jag på knackig turkiska stolt traditionell turkisk frukost med omelett, oliver, fetaost, grönsaker och det typiska fluffiga vita brödet. Jag får chansen att praktisera två av de språk jag behärskar mindre bra, tyska och turkiska.

Jag slår exalterat upp tidningen. Hur mycket kommer jag att förstå? Första sidan toppas av att USA:s president Obama har lovat oppositionen i Syrien vapen. Jag läser och förfasas över vad nyheten innebär för civilbefolkningen i Syrien. Samtidig är jag lite glad över att kunna läsa och förstå tyska.

Två män i medelåldern med turkiskt ursprung stör min koncentration. De tjafsar om något. De ene har öppnat Frankfurter Allgemeine Zeitung, samma tyska tidning som jag köpt, och blir rasande. Vi kan kalla honom Ahmed.

Ahmed: Nu börjar det, nu intrigerar USA igen på sitt vidriga sätt. De gör ett religiöst krig av det hela. De skickar tunga vapen till sunniter i Syrien för att förgöra landets alawiter. Fy fan. Förstår inte Obama att det bara kommer att slå tillbaka på amerikanerna själva, nu kommer alawiter och shiiter att se USA som fienden. Amerikanska regeringen har helt klart ställt sig på sunniternas sida.

Den andre mannen, vi kallar honom Ali, håller inte med.

Ali: Är du knäpp, eller? USA stod ju på shiiternas sida i kriget i Irak. Du kan ju inte anklaga dem för att föra ett krig mot sunnimuslimer. Och titta här.

Ali slår upp en annan sida i tidningen. Alawitiska ungdomar i Frankfurt har demonstrerat mot Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan.

Ahmed tar tidningen ur händerna på Ali.

Ahmed: Ser du, nu är det ni alawiter som provocerar. Varför ska era ungdomar här lägga sig i det som händer i Turkiet?

Ali: Du har ju helt tappat förståndet, du kan inte på allvar mena att du inte förstår varför vi vill att stoppa Erdogans förtryck av oss alawiter. Och varför tror du att det är krig i Syrien egentligen, tror du inte att han ligger bakom det, i alla fall en liten del av det? Han är ju sunnitisk fundamentalist och vill att sunniterna ska ta över i Syrien.

Ahmed: Äh, lägg av. Och för resten är det väl på tiden att alawiterna som är i minoritet i Syrien, de är ju inte ens tio procent av befolkningen, lämnar över till sunniterna som är majoriteten. I över fyrtio år har alawiterna regerat och förföljt sunniter. Dessutom har de favoriserat kristna som är en annan minoritet och gett dem nyckelpositioner medan sunniterna har setts som tredje klassens invånare.

Ali: Jag vet inte varför jag diskuterar med dig, du vägrar ju förstå att det är USA som ligger bakom, det är de som intrigerar och vill att vi ska slåss mot varandra. Nu ska de väl damma av de gamla bilderna av irakier som de påstod hade drabbats av massförstörelsevapen. Det som de påstod var anledningen till att de invaderade Irak. Nu kommer samma fejkbilder säkert användas till att anklaga Bashar al-Assad för att ha använt kemiska vapen mot den syriska civilbefolkningen. CIA är inget annat än ondskan. De vill att vi ska förgöra varandra.

Ahmed: Men Obama sa ju att han inte tänker göra om Bushs misstag, att han inte tänker tillåta USA dras in i dumdristiga krig. Jag tror honom. Han är en smart man.

Ali: Obama, Bush, Clinton, bara ansikten med tomma ord. Det är ju just det han gör, han drar in sin nation i ännu ett krig i Mellanöstern.

Någon avbryter Ali och Ahmed, det låter som att deras skjuts till jobbet har kommit. De lägger pengar för sitt te på bordet och lämnar kaféet. Min omelett har kallnat, så även mitt te, jag var för upptagen med att lyssna på dem. Jag ser Ali och Ahmed hoppa in en bil som det står ”Fasadmalar” på. Jag ler. Det känns bra att personer som de är så pass kunniga, oavsett om de är oeniga eller inte. Artikeln om att Obama tänker skicka vapen till oppositionen i Syrien känns nu totalt ointressant. Ali och Ahmed har redan förklarat alltihop.

Nuri Kino

Publisert: