Det är regeringens fel att snuset sinar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Christofer Fjellner: Sverige ska reglera snuset själva – inte EU

Det är obegripligt att regeringen väljer att göra en bedömning när det gäller smakmärkning och en helt annan när det gäller nikotininnehåll, skriver Christofer Fjellner (M).
Det är obegripligt att regeringen väljer att göra en bedömning när det gäller smakmärkning och en helt annan när det gäller nikotininnehåll, skriver Christofer Fjellner (M).

DEBATT. Det ser ut att bli brist på snus på hyllorna i slutet av maj. Det är helt befängt och helt onödigt. Med den nya tobakslagen kommer nya regler för hur snusdosorna ska märkas efter 20 maj.

Regeringen säger att det beror på EU:s nya tobaksdirektiv, som då blir svensk lag. Men det är rent struntprat. Det är regeringens egna påhitt som nu ser ut att ställa till det för snusarna. När lagförslaget presenterades sade folkhälsominister Gabriel Wikström att de nya EU-reglerna inte rör snus. Och så är det. Jag vet, för jag var med när de nya EU-reglerna förhandlades fram.

När de nya reglerna träder i kraft om drygt två veckor måste snusdosor märkas med varningstexter liknande de som redan finns på cigarettförpackningar. Dessutom får dosorna inte längre ange hur mycket nikotin snuset innehåller.

Men regeringen har själv erkänt att man inte behöver införa EU:s märkningskrav, eftersom de valt att inte införa förbud mot märkning av smaker.

Regeringens utredare föreslog nämligen ett förbud även mot just detta, med hänvisning till att det inte finns något formellt undantag i EU-direktivet.

Sverige vill ofta vara bäst i klassen på att införa EU:s regler. Men vi behöver faktiskt inte införa EU:s tryckfel.

Det är obegripligt att regeringen väljer att göra en bedömning när det gäller smakmärkning och en helt annan när det gäller nikotininnehåll. Gabriel Wikström borde förklara varför det nu blir svårare för den som vill trappa ned sin nikotinanvändning att göra det.

Det är knappast bra ur ett folkhälsoperspektiv. Och den omedelbara effekten ser ut att bli tomma snushyllor, eftersom kravet dessutom stressas fram. Industrin hinner inte ändra märkningen i tid och de gamla dosorna blir olagliga att sälja efter den 20 maj.

Sverige är det enda land i EU där det är tillåtet att sälja snus och det är tack vare ett undantag som vi fick när vi gick med i EU. Därför ska vi också reglera snuset själva i Sverige. Men denna rätt är inte självklar.

När det nya tobaksdirektivet förhandlades i Bryssel lyckades jag tillsammans med dåvarande regering se till att Sverige även fortsatt får bestämma över snuset. Problemet är bara att den nuvarande regeringen inte väljer att utnyttja denna möjlighet, utan frivilligt väljer att införa EU:s regler för cigaretter även för snuset.

Tror någon att Italien hade infört liknande regler för mozzarella eller att Frankrike infört dem för vin? Knappast! Att Sverige nu väljer att införa EU:s regler på frivillig väg gör det svårare att hävda ett svensk undantag nästa gång EU ska reglera tobak. Och det hotar snusets framtid här i Sverige. 

Christofer Fjellner, Europaparlamentariker (M)

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert: