Du låter myter flöda i en outsinlig ström

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Replik från Christofer Fjellner (M) om handelsavtalet Ceta

Malin Björk (V) låter myterna och lögnerna flöda i en outsinlig ström i ett försök att stoppa handelsavtalet med Kanada, skriver europaparlamentariker Christofer Fjellner (M) i en replik.

REPLIK. Vänsterns Malin Björk låter myterna och lögnerna flöda i en outsinlig ström i ett försök att stoppa handelsavtalet med Kanada. Påståendet att EU:s frihandelsavtal med Kanada skulle vara ett hot mot demokratin är rent ut sagt befängt. Kanada och EU är båda moderna demokratier med starkt skydd för mänskliga rättigheter, rättigheter i arbetslivet samt för miljön och allas hälsa.

Avtalet är inte hemligt – det har gått att läsa i över ett halvår.

Och frihandelsförhandlingarna med USA är de mest öppna någonsin, där EU:s bud finns att läsa några klick bort.

De är betydligt öppnare än förhandlingarna inför klimattoppmötet i Paris eller de mellan fack och arbetsgivare, som påverkar människor långt mycket mer. Men där klagar inte vänstern på bristande transparens – helt enkelt för att de gillar innehållet.

Björk bygger sin kritik på att investeringsskydd hotar miljö, folkhälsa – rent av hela det demokratiska systemet.

Det är struntprat.

Europa har flest avtal med investeringsskydd. Samtidigt har vi de tuffaste reglerna för miljöskydd och folkhälsa i världen. Det är inte där skon klämmer.

Björk motsätter sig helt enkelt regler som tvingar stater att respektera grundläggande rättsprinciper och förhindrar politiker från att expropriera privat egendom. Det borde inte förvåna den som känner till Vänsterpartiets politik och historia.

Sanningen är att skyddet för arbetstagare, miljö och hälsa bara kan stärkas med Ceta. Det är ett modernt och bra avtal – för båda parter.

Om EU inte kan teckna ett frihandelsavtal med Kanada, med vilket annat land kan vi göra det? Jag kan faktiskt inte tänka mig ett bättre land för Europa att samarbeta med än just Kanada.

Christofer Fjellner, europaparlamentariker (M)

Läs Malin Björks slutreplik här: Förtal i stället för argument, Fjellner

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert: