ÅSIKT

Dags att sätta laget framför jaget, Schlyter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Replik från Tomas Eriksson om MP

Foto: Tomas Eriksson (MP).

REPLIK. Det är en illusion att tro att besluten i riksdagen skulle blir grönare om ledamöter fick rösta som de ville. Ska vi få igenom vår politik måste vi förhandla och vara lojala mot fattade beslut.

Carl Schlyter tycker det är fel att han förlorat ordförandeskapet i EU­-nämnden för att han röstat emot riksdagsgruppen. Själv tycker jag att det är helt naturligt när man i stället för att jobba för det gemensamt bästa sätter sig själva i främsta rummet.

Det är dags att sätta laget före jaget och till skillnad från Carl Schlyter är jag övertygad om att det leder till en grönare politik. Med fri röstning tror jag minst 80 procent skulle rösta mot höjd bensinskatt, mot skydd av Ojnareskogen, inte fasa ut kärnkraften och absolut inte tveka att sälja kolgruvorna.

Ska vi få igenom grön politik måste vi göra överenskommelser med Socialdemokraterna och få stöd av minst ett parti till. Den typen av överenskommelser kräver kompromisser och lojalitet med fattade beslut. Det är inte heller läge att skapa stora interna konflikter i en tid när partiets trovärdighet som regeringsparti blir ifrågasatt.

För den som inte vill rösta med partiet i en fråga finns också möjligheten att kvitta ut sig från omröstningen.

På lokal och regional nivå har vi lärt oss den hårda vägen vad som krävs för att regera. Tror det är dags att hela riksdagsgruppen att lära sig det också. Vill man inte verka inom de ramar som riksdagsarbetet kräver finns det andra plattformar som en fri grön debattör att söka sig till.

Tomas Eriksson

Gruppledare Stockholms läns landsting (MP)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM