Debatt

Id-kontroller – en moralisk kollaps

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

V: Därför säger vi nej när riksdagen i dag röstar om förlängning

Ekonomiskt är id-kontrollerna en katastrof för Öresundsregionen och dess arbetsmarknad. Varje år kostar kontrollerna 1,5 miljarder. Svenskt näringsliv borde gå i taket, skriver debattörerna.

DEBATT. När regeringen i all hast införde id-kontroller i vintras var det med skrämselpropaganda om en hotande systemkollaps. I dag röstar riksdagen om en förlängning av id-kontrollerna, kontroller som det senaste halvåret kraftigt försämrat möjligheten att söka asyl. Vänsterpartiet delar inte bilden om systemkollaps eller att fler kontroller behövs.

Vi vill se en human och välkomnande flyktingpolitik som gör det möjligt för människor att få skydd från krig, förtryck och förföljelse, samt ger goda möjligheter att starta ett nytt liv i det nya hemlandet. Med satsningar på en välfärd för alla och utbyggt mottagandesystem hade vi kunnat klara av höstens utmaningar.

Regeringen vill nu förlänga kontrollerna och slopa de två veckors karenstid som de vid införandet tyckte var så viktiga för att garantera rättssäkerheten och begränsa regeringens befogenheter. Intresset för den sortens småsaker är tydligen som bortblåst. Återigen ser vi prov på vilka hafsverk regeringens migrationspolitik består av.

Inskränkningarna i möjligheterna att få asyl i Sverige som regeringen har föreslagit sågades av över 50 remissinstanser, varav flera kritiserar den totala avsaknaden av analys.

Likaså inskränkningen i möjligt att få bistånd för personer med avvisnings- och utvisningsbeslut. Konsekvenserna av id-kontrollerna har inte utvärderats – vare sig gällande effekter för asylrätt, barnperspektiv eller konsekvenser för regionen.

Kanske beror det på att en utvärdering bland annat hade visat hur kontrollerna har inskränkt möjligheten att söka asyl, att flera människor riskerat sina liv i tunneln för att ta sig över till Sverige och att en människa svävat i livsfara efter att ha kapsejsat med en båt i Öresund på flykt mot Sverige. De mänskliga kostnaderna är stora.

Ekonomiskt är id-kontrollerna en katastrof för Öresundsregionen och dess arbetsmarknad. Varje år kostar kontrollerna 1,5 miljarder. Svenskt näringsliv borde gå i taket.

Värst konsekvenser har den svenska politiken haft för utvecklingen i Europa och de människor som söker sig hit. När den svenska regeringen valde att införa id-kontroller föll den första av många dominobrickor som sedan dess har stängt gränserna mellan Europas stater för människor på flykt. Den sista och avgörande brickan föll i och med det skamliga avtalet mellan EU och Turkiet.

Konsekvenserna syns i den alltmer stängda gränsen mellan Syrien och Turkiet där turkiska gränsvakter beskjutit flyktingar och på Medelhavet. När vägen mellan Turkiet och Grekland har stängts väljer allt fler att ta sig från Libyen till Italien, en ännu farligare och längre resa. Förra veckan dog minst 880 personer på Medelhavet, den högsta siffran under de senaste fyra åren enligt den internationella migrationsorganisationen IOM.

Samtidigt har Sverige gått med i en europeisk tävlan om att behandla flyktingar så illa som möjligt. Att göra livet otryggt och obehagligt för människor på flykt har blivit en politisk vision som samlar både regering och stora delar av borgerligheten. Snart kommer den mynna ut i förslag på riksdagens bord om tillfälliga uppehållstillstånd, och lagar som kommer splittra familjer i åratal framöver.

Vänsterpartiet står konsekvent upp för asylrätten. Vi säger nej till förlängningen av id-kontrollerna, vi säger nej till avtalet med Turkiet, vi säger nej till familjesplittring och till att arbetsgivaren ska få avgöra skyddsbehövandes framtid. Medan regeringen varit upptagna med sin moraliska kollaps, har människor i hela landet samlat ihop kläder, öppnat sina hus och spenderat hundratusentals timmar på ideellt arbete för att hjälpa asylsökande. Kommuner har arbetat intensivt för att på bästa sätt få till ett bra mottagande.

Vänsterpartiet är en del av det Sverige regeringen nu vänder ryggen: Ett Sverige som ställer upp för människor på flykt.

Christina Höj Larsen

Linda Snecker

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM