ÅSIKT

Kritiken handlar inte om kampen mot hedersvåld

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Replik från Kahin Ahmed om Amineh Kakabaveh-affären

Kahin Ahmed.

REPLIK. Amineh Kakabavehs anhängare skyr inget medel för att reparera de omfattande skadorna som hon åsamkat Vänsterpartiet efter att ha spridit afrofobiska filmklipp från den nazistiska organisationen Nordisk ungdom som utmålar somalier som våldtäktsmän.

Debattörerna anstränger sig till det yttersta att flytta fokuset från Aminehs övertramp – men det går inte att försvara handlingen, den strider mot en demokratisk värdegrund.

Kritiken mot Amineh Kakabaveh har inte handlat om kampen mot hedersvåld.  Ni bör vara noggranna med att hålla isär de sakerna. Vi är emot alla former av förtryck oavsett om det är kvinnoförtryck, hedersvåld eller religiösa fanatism. Samhället måste ta krafttag mot dessa hemska brott var i Sverige de än sker.

Debattörerna borde ta striden och bekämpa den strukturella diskriminering som afrosvenskar utsätts för i vardagen. Generalisering och spridning av material med grovt afrofobiskt och rasistiskt innehåll är mycket allvarligt. Vänsterpartiet måste ta krafttag mot Amineh Kakabavehs agerande.

Högerextrema och främlingsfientliga partier har under den senaste tioårsperioden fått ett ökat stöd. Det leder till att brandattentat mot flyktingförläggningar, utvecklingen är skrämmande.

Miljöpartiet avstängde Anne Kelemen från politiska uppdrag efter att hon skickat meddelandet ”Är du dum i huvudet” till en Aftonbladetreporter. Varför agerar inte Vänsterpartiet på samma sätt? Partiet måste vara rumsrent från rasism.

Det är oacceptabelt att ha en riksdagsledamot som samtidigt sprider fascistiska filmklipp.

Kahin Ahmed, samhällsvägledare, sociolog

Ersättare i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd (M)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM