ÅSIKT

Kungafamiljen är helt outhärdlig

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Lisa Magnusson ogillar monarkin – och de kungliga

Tänk om nån föreslagit att: HEY, kan vi inte ta en gubbe och ge honom ett fett socbidrag, ett skitstort hus och några dyra sportbilar som han får köra alldeles för fort med om han vill, och sedan fortsätter vi att göra detsamma för hans barn efter honom, och deras barn efter dem, och alla barnbarnens ättlingar i evigheters evighet. I gengäld kan de klippa band med en guldsax på olika invigningar, stelkonversera med viktiga utländska gäster medan statsministern är på toa och låtsas brinna för handikappade barn.

Jag tror att det hade varit oerhört svårt att få gehör för en sån idé idag. Eller, hade man lagt till att hela gubbens familj måste bekänna sig till "den rena evangeliska läran" så hade säkert kristdemokraterna studsat jämnfota upp och ned i pur förtjusning. Men annars, nja. För monarkin är ju i grunden helt absurd och strider mot allt vad demokrati heter.

Monarki är att säga till folket att alla är lika mycket värda, förutom en släkt som är liiite finare än alla andra. Monarki är också att säga till monarkerna att fuck era mänskliga rättigheter, ni är födda inte till att vara personer utan till att vara funktioner allena. Glöm religionsfrihet, glöm yttrandefrihet, glöm allt vad frihet heter. Visst, om knugen vägrat låta Victoria gifta sig med Daniel så hade hon kunnat avsäga sig sin titel, men hon hade ju aldrig sluppit loss ändå. Hon hade bara blivit som nåt slags verklighetens Mia Eriksson och tillbragt resten av livet med att smyga runt på typ en möglig tysk herrgård med livvakter och paparazzis ständigt i hasorna.

Nu sade kungen trots allt ja. Kronprinsessan kommer att få den hon älskar. Men de seriösa rojalisterna är på riktigt EMOT inte bara att hon som kvinna alls blir regent utan också att hennes tillkommande inte har kungligt blod i ådrorna. Jo, i de här sammanhangen är det helt normalt att prata i termer om kvinnors underlägsenhet och ätters renblodighet, så sjuk är monarkin.

Ändå är det inte monarkin som sådan jag är emot så mycket som kungafamiljen personligen. För egentligen kunde jag väl stå ut med en neutral nationell representant som är 1/3 saga, 1/3 dokusåpa och 1/3 pr-företag. Men problemet är att de kungliga redan från födseln curlas sönder så av allt fjäsk att de blir helt outhärdliga, herregud, Bernadotterna kan ju inte ens tala i fullständiga meningar. Vi har alltså ett styck förvirrad knug, en stel skräcködledrottning med ond, tysk brytning, två trista minitanter som ser ut som kungen i peruk (fast alla låtsas som de är supersnygga), och så en snubbe som ler som vore han en sömndrucken finalist i Mr Gay Sweden. Det är PINSAMT att det är de här överklasslallarna som representerar oss ute i världen. För Sverige, i tiden, my ass.

Lisa Magnusson, 27, skriver krönikor för Aftonbladets Debatt-sajt.

Läs hennes blogg här.

avLisa Magnusson

ARTIKELN HANDLAR OM