ÅSIKT

Korna måste få komma ut

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Helena Palén Olofsson, bonde: Det finns de som anstränger sig för djurens skull

Foto: Per Björn
Kor och kalvar på grönbete.
Helena Palén Olofsson.

Vår svenska djurskyddslag förtvinar. Det lobbas hårt för ritualslakten och nu kommer Per Andersson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder, med förslaget att Sveriges kossor inte ska få gå ut. Jag tror Astrid Lindgren vrider sig i sin grav. Danska grisar har ett elände och fortsätter att ha det eftersom 25 procent av svenskarna äter detta fläsk genom Coop och Icas försorg. Svenska folket består med andra ord av 25 procent empatilösa människor med psykopatdrag läs; som inte bryr sig om hur djuren har det.

Två EU-länder förbjuder slakt utan bedövning, Sverige och Lettland. Heja! Heja! Men nu ligger förbudet i riskzonen. EU-kommissionen har föreslagit nya regler för slakt och avlivning. OBS! Förslaget kommer alltså från högsta ort!!! Man vill skära halsen av djuren utan bedövning och låta dem självblöda. Barbari! Tillbaka till öknen för gott. Vore det inte bättre om EU-kommissionen istället kom med ett lagförslag med innehållet att alla övriga EU-länder ska göra som Sverige och Lettland?

Sen Astrid Lindgren gick ur tiden är det alldeles tyst om djurens väl och ve. Marit Paulsen har väl haft fullt upp med sin EU-kampanj. Vi får se om hon gör något åt det hela där nere. Skulle inte tro det. Det enda parti jag har hört som ljuder upp sin stämma emot detta är SD som vill bevara det svenska djurskyddet. Och det är väl där skon klämmer. De flesta är så rädda att förknippas med SD så de vågar knappt röra sig. SD vägrar acceptera att EU-parlamentariker vill påtvinga oss ritualslakt utan bedövning. Ministerrådet tar ett avgörande beslut i juni. Hedrande nog skrev Eskil Erlandsson och Håkan Larsson från Centern en artikel på ABs debattsida några dagar innan EU-valet. Annars är det tyst. Är det meningen att ortodoxa och bokstavstroende judar och muslimer ska få sin vilja igenom? Ska mänskligheten gå bakåt! Ska vi inte gå framåt!

Per Andersson lyckades gå genom bruset och fick ut sitt budskap tisdagen den 9 juni. Samma dag som min man och son beställde en robot av Alfa Laval. Försäljaren satt i vårt kök och till slut var köpet klart. På vår gård finns 70 kor - sammanlagt 200 djur med kalvar och ungboskap. Vi har beten så det räcker. Här är innehållet anpassat efter säcken. Jag hörde Per Andersson på Ekot på morgonen och sen fick han vara med i ett långt inslag i Aktuellt på kvällen. Veterinär Johan Beck-Friis var också med. Vi har haft lösdrift sen 1999. Jag har studerat hur korna håller på. Skulle kunna skriva en smärre avhandling om det. Vi har flera fållor som vi växlar mellan. När de får en ny fålla blir det extra spring i benen. Kor tycker mycket om sol. Blir det för varmt går de in. De tycker om fint regn. Inte om ihållande och hårt. De är precis som människor. När det blåser går de in. Det fina i kråksången är att de kan välja hur de vill ha det. In och ut. Ut och in. Så underbart att se. Och så härligt att känna att de har det bra. I år släpptes korna ut 22 maj. Gick förvånansvärt lugnt tillväga. De hann inte vara ute länge innan innan några kor började beta i gräset. Mulens verk ihärdigt och nära. Ett ljud som måste upplevas. Jag filmade det hela.

Veterinären Johan Beck-Friis höll inte alls med Per Andersson. Kor måste ha motion och nya synitryck. De lever nog också efter deviset "move your ass and your mind will follow". Det är klart som korvspad att en ko som får röra på sig, som får vara ute i friska luften och som får i sig solens d-vitamin har lättare kalvningar. All vetenskaplig litteratur pekar på det. En människa som aldrig ser solen får rakitis. Per Anderssons motiv för att hålla korna inne är att de skiter där de äter ungefär. Han har så lite mark att korna trampar sönder. Det är där klöven klämmer. Per Andersson har helt enkelt förbyggt sig och nu ska Sveriges kor få lida för det. Han sa att det kan bli problem med roboten om korna får gå ut. Han visste om djurskyddslagen när han byggde. Han har själv försatt sig i situationen sa Johan Beck-Friis. Ändå lobbar han nu för att få hålla korna inne året om. Alf Svensson och Anna Maria Corazza Bildt var också med i Aktuellt och fick frågan om de tycker att kor skulle vara ute. Båda sa ja. Corazza berättade att hon vuxit upp med kor. All sagolitteratur med bilder på kor skulle bli förljugen om korna framgent ska vara inne. I Elsa Beskows Sagan om den lilla gumma står det: Och så hade hon en liten ko som sa MUUUU... Den har jag läst om och om igen för mina barn och barnbarn. Så förljuget allt skulle bli om inte dikt och verklighet framgent får gå hand i hand.

Vad gör alla organisationerna för bönderna i Sverige? Varför startade Per Andersson Sveriges Mjölkbönder? Vad har den föreningen åstadkommit? Det skulle vara roligt att få reda på. Det lät dessvärre i inslaget som Per Andersson pratade för alla Sveriges bönder. Att alla vill hålla korna inne. Väl värt att påpeka: Det gjorde han alltså inte! Alla är inte beteslösa. Alla är inte lata. Det finns de som anstränger sig för djurens skull.

Helena Palén Olofsson, Bjuråker