Debatt

Har Anders Borg några nya idéer?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Nu är vargavintern här, den som Anders Borg talade om. Jag sitter på ett tåg mot Lund, det är försenat förstås. Bredvid mig på sätet ligger tidningen Metro. I svarta rubriker konstateras att finansministern anser att vi befinner oss i ett nationellt nödläge. Nu är vi alla i samma båt säger Borg. Han är glad för den stora räntesänkningen men orolig över att industriproduktionen sjunker drastiskt, med 20 procent, men på vissa håll står industrin helt stilla. Ni måste pressa bankerna att sänka räntan fortsätter han. Anders Borg hoppas förstås på att alla som får mer i plånboken ska konsumera. Att de företag som trots allt är verksamma ska känna att det är lönsamt att investera just nu. Alla begriper att en ränta på en procent säger att situationen är allvarlig – att det är kris.

Samtidigt kan kriser inom den ena sektorn innebära något positivt i andra. Näringslivet håller på att förvandlas, vårt stora beroende av industriproduktionen är inte en realistisk linje. Allt färre jobbar inom industrin och den industri som trots allt överlever måste börja samarbeta och koncentreras för att överleva. Många företag flyttar utomlands till billigare länder.

Här i Sverige måste vi hitta nya branscher som ger oss jobb och tillväxt.

Tåget tuffar vidare, jag åker förbi Katrineholm där både Göran Persson och Anders Borg bor. Jag undrar om de har några nya idéer på tillväxt?

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Lotta Gröning

ÄMNEN I ARTIKELN

Lotta Gröning