ÅSIKT

Nu tar staten makt över tv

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Frank Östergren: Regeringen driver igenom ett digitalt marknät utan att informera om fördelarna med parabol

Foto: Frank Östergren.

Digital-tv är bra.

Digital-tv ger oss bättre tv.

Digital-tv är faktiskt en nödvändig utveckling för att tv som medium ska kunna utvecklas.

Digital-tv är till och med riktigt kul.

Om det inte vore för Leif. Ministern, alltså.

För medan parabol- och kabeltittare sedan många år frivilligt haft chansen att välja digitalt eller inte digitalt tvingas just nu de som bara har sin bild via det analoga nätet att bli digitala.

Egentligen är det busenkelt. Senast förra veckan testade jag en ny box. Trettio sekunder efter att kartongen var uppackad fanns bilden där.

Så skulle det kunna vara för alla andra marktittare också. Men istället för att göra övergången till något positiv och fullt av möjligheter har det skapats en känsla av ”varför” och ”ska det var nödvändigt” och ”vad är det här bra för”.

Det som kommit bort är basinformationen. Att digitala tv-sändningar ger bättre bild, bättre ljud och fler kanaler. Och att det är nödvändigt att ersätta det gamla analoga nätet, därför att det är som en illa skött grusväg – ska man köra där är går det sakta, det är obekvämt och väldigt dyrt.

Allt detta har ansvariga missat. Och det beror på att deras intresse är ett annat.

Det hela går tillbaka till den dag då TV3 började sända. Då förlorade den politiska makten kontrollen över tv-utbudet. Chansen att återta den kom först när tekniken gjorde digitala marksändningar möjliga.

När marksändningarna började, utropade en glad Marita Ulvskog, då ansvarig i regeringen, ”nu måste jag skaffa mig en box här på departementet”. Då hade SVT redan i något år sänt digitalt via satellit. Det hade inte gjort Marita Ulvskog lika entusiastisk. För det var inte digitaliseringens fördelar hon gladdes åt, utan möjligheten att åter ta kontroll över tv-utbudet.

Via parabol, om än en dyrbar parabol med motorstyrning, går det att ta in över tvåtusen kanaler. Men marknätet är tekniskt begränsat och kräver därför en reglering, både vad gäller frekvenser och vad dessa ska fyllas med. Så marknätet blev det perfekta instrumentet för regeringen att återta makten över tv. Det är det som är den politiska drivkraften bakom digitaliseringen av marknätet.

Därför känner sig just nu gotlänningar, smålänningar och Gävlebor som försökskaniner. Att dessa och kommande försökskaniner skulle vara teknikfientliga tror jag inte på. Vi svenskar är snabba på att suga i oss nyheter som internet och mobiltelefoner. Ingen tycker att en digital kamera är ett hot.

Men med sådana produkter väljer vi själva hur, var och när vi vill använda dem. Vi tvingas inte byta av politiska skäl på politikens villkor.

Leif Pagrotsky, som ärvt digitaliseringen av Marita Ulvskog, har gång på gång visat att han inte har en susning om något förutom att nu fan i mej ska folk bara titta på ettan, tvåan och fyran. Han har anklagat hemelektronikbranschen för att inte vara samarbetsvillig. Varför skulle den vara det? Den tillverkar det folk vill köpa, inte vad någon femårsplan ger order om.

Han tycker fler kanaler ska sända fritt. Och vem ska betala den kostnaden? Ska vissa godkända kommersiella kanaler subventioneras via skattsedeln? Han tycker att det är underligt att ingen importerar de billiga boxar som finns i England. Och visst är de billigare, för det finns fler tittare i England. Men de fungerar inte tekniskt i Sverige.

Att en minister inte känner till alla tekniska finesser, går att överse med. Men den ideologiska styrning informationen om digitaliseringen har går inte att överse med. I stället för att ställa frågan vilka kanaler tittarna vill ha och upplysa om det digitala parabolalternativet, ges intrycket att den som har analogt marknät måste byta till digitalt marknät. Parabolalternativet behandlas som om det inte finns.

Som en biprodukt har en myndighet av kontrollerande öst­statstyp skapats. Boxer var tänkt att ha hand om betal-tv-tjänster för marknätet. I dag har företaget blivit ett kontrollorgan i statens tjänst.

Det har inget att göra med de fördelar digital-tv bevisligen har.

Frank Östergren (Journalist Aftonbladet)