Löfven, stoppa Preem – för vår framtids skull

Fältbiologerna: Att godkänna utbyggnad av oljeindustrin vore att svika klimatmålen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi vädjar till regeringen att skapa en hållbar framtid för alla oss barn och unga som tvingas växa upp i de dubbla krisernas era. Det första steget är att säga nej till Preem, skriver Tove Lönneborg och Leo Rudberg, Fältbiologerna.
Vi vädjar till regeringen att skapa en hållbar framtid för alla oss barn och unga som tvingas växa upp i de dubbla krisernas era. Det första steget är att säga nej till Preem, skriver Tove Lönneborg och Leo Rudberg, Fältbiologerna.

DEBATT. Nu på måndag är en avgörande dag för Sveriges klimatarbete. Oljebolaget Preem har i flera år arbetat för att få tillstånd för en utbyggnad av sitt oljeraffinaderi Preemraff utanför Lysekil. Om expansionen godkänns kommer raffinaderiets utsläpp fördubblas. Därmed skulle raffinaderiet bli den största källan av växthusgasutsläpp i hela Sverige.

Mark- och miljööverdomstolen kommer på måndag med ett preliminärt besked rörande planerna, som överklagats av flera miljöorganisationer. Därefter kommer regeringen fatta ett slutgiltigt beslut i frågan.

Ny forskning från Uppsala Universitet visar att Sverige redan i dag med sin nuvarande politik kommer misslyckas med våra egna klimatmål. Om vi ska följa våra internationella förpliktelser i Parisavtalet måste vi därför växla upp klimatarbetet rejält. Att i detta läge godkänna utbyggnad av oljeindustrin vore en katastrof för vår förmåga att nå klimatmålen. Därför har exempelvis världsledande miljöforskaren Johan Rockström uttalat sig starkt emot Preems planer.

Vi barn och unga stöttar forskarna. Över hela världen har man under Fridays For Futures ledning tagit till gatorna i några av historiens största demonstrationer – för vetenskapen, Parisavtalet och klimaträttvisa. Vi i Fältbiologerna – Sveriges största miljöorganisation för unga – stödjer helhjärtat dessa klimatstrejker.

Sveriges regering har lovat barnen och ungdomarna att man lyssnar på oss. Om regeringen nu godkänner Preems planer är det ett historiskt svek mot oss unga som kommer drabbas värst av klimathotet. Redan idag orsakar klimatkrisen lidande och död för tusentals, kanske miljoner människor. Detta lidande kommer öka om Sverige fortsätter ge tillstånd till fossilindustrin.

Preem hävdar ofta att utbyggnaden är ”klimateffektiv” – ett vilseledande påstående som redan blivit anmält till Konsumentverket. Greenpeace har i en ny anmälan visat hur Preem ägnat sig åt påkostad ”greenwashing”, alltså vilseledande marknadsföring i syfte att framstå som miljövänligare än man är.

Reklamombudsmannen har redan fällt Preem för flera vilseledande annonser i Lysekilsposten. Att ett företag med berått mod söker vilseleda både domstolen och regeringen är mycket anmärkningsvärt.

Tidigare i veckan presenterade regeringen Klimatkollegiet – ett nytt initiativ där åtta ministrar ska samverka för klimatet. Vi välkomnar initiativet men kräver att kollegiet måste göra verklighet av de fina orden. Den första verkliga prövningen blir Preemraff. Om regeringen menar allvar med sitt klimatkollegium måste de givetvis avslå Preems ansökan.

Coronakrisen har tydliggjort värdet av krisberedskap och resiliens. Just nu görs enorma ansträngningar inom politiken och hela samhället för att motverka smittspridning, lindra lidande och rädda liv. Det är ett utmärkt bevis för hur snabbt genomgripande, radikala samhällsförändringar kan göras i solidaritetens namn. För att undvika en på sikt ännu dödligare kris behöver vi hantera klimatet med samma allvar.

Vi vädjar till regeringen att skapa en hållbar framtid för alla oss barn och unga som tvingas växa upp i de dubbla krisernas era. Det första steget är att säga nej till Preem.


Tove Lönneborg, ordförande Fältbiologerna
Leo Rudberg, vice ordförande Fältbiologerna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE