Vansinne att offra vår framtid för Preem-jobb

SSU: Regeringen måste stoppa oljeraffinaderiet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Regeringens tal om att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsnation skulle framstå som tomma ord om Preemraff får byggas. Regeringen måste säga nej, skriver SSU.
Regeringens tal om att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsnation skulle framstå som tomma ord om Preemraff får byggas. Regeringen måste säga nej, skriver SSU.

DEBATT. Utanför Lysekil planeras för en kraftigt kritiserad verksamhet som kommer vara avgörande för om Sverige når sina klimatmål eller inte.

För SSU är frågan självklar, investeringar i fossilindustrin hör inte framtiden till. En utbyggnad av Preemraff kan inte tillåtas om Sverige vill behålla ledartröjan i klimatarbetet.

Klimatkrisen är inte något diffust som kommer ske i framtiden. Klimatkrisen är här och nu. Därför krävs kraftfullt agerande från våra beslutsfattare för att vända utvecklingen, helst igår. I IPCC:s rapport från 2018 menade forskarpanelen att vi hade 10 år på oss att ställa om till ett hållbart samhälle. Sedan dess har inte tillräckligt mycket skett, varken i Sverige, EU eller världen. 

Därför måste alla nya politiska beslut vara kompatibla med Sveriges lagstadgade mål om att uppnå klimatneutralitet. Vi måste vara kompromisslösa i det avseendet om vi ska kunna lämna efter oss en planet som dagens unga och kommande generationer kan leva på.

Sveriges regering, ledd av Socialdemokraterna, har sedan den tillträdde ökat Sveriges klimatambitioner och tagit på sig den globala ledartröjan. Ledarpositionen står dock på spel nu.

I dag kom mark- och miljööverdomstolens besked om Preemraff och nu ska regeringen ta ställning till Preems ansökan om att bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil.

Om Preemraff tillåts byggas ut skulle verksamheten bli Sveriges enskilt största punktkälla för koldioxidutsläpp. Preemraff skulle öka Sveriges totala utsläpp med 3 procent, detta i en tid när Sverige måste minska utsläppen med ungefär 7 procent per år. 

Som om det inte vore nog med att Sverige då inte skulle klara av att uppnå det vi åtagit oss i Parisavtalet så skulle vi inte heller nå upp till våra egna miljömål.

Regeringens tal om att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsnation skulle framstå som tomma ord om den samtidigt genom att tillåta Preemraff gör Sverige fossilberoende under överskådlig framtid. Ambitiösa mål är bara ambitiösa om man faktiskt försöker nå dem på riktigt.

SSU förutsätter att regeringen menar allvar med sina klimatambitioner. Med jämlikhet och solidaritet som ledord har socialdemokratin alltid arbetat för förbättrade livsförhållanden för människor i Sverige, mellan länder och generationer.

En genomgående ambitiös klimatpolitik är en självklart fortsättning av det arbetet och vi uppmanar därför regeringen att inte ge Preem tillstånd till utbyggnad av Preemraff.

Regeringen måste lyssna på forskarna när de presenterar hur verkligheten faktiskt förhåller sig. Hur mycket oljebolagen än vill det är vare sig tidsramen för klimatomställningen förhandlingsbar eller fossila bränslen kompatibelt med en hållbar framtid. 

Vi förstår de som önskar fler välbetalda jobb till Lysekil. Just därför föreslår SSU en Green New Deal som investerar i forskning och innovation, gröna bostäder och infrastruktur förbättrad infrastruktur i hela landet. Vi kan skapa nya gröna jobb i stället för att döma kommande generationer till klimatkatastrof.

Regeringen, det är dags att ni fattar det självklara beslutet: stoppa utbyggnaden av Preemraff!


Philip Botström, förbundsordförande SSU
Isak Öhrlund, förbundsstyrelseledamot SSU


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE