Debatt

Vi kommer inte vika en millimeter för gängen

Jale Poljarevius: De kommer bekämpas på gator och torg, krogar och i lägenheter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Gängmedlemmar kommer synas i sömmarna ekonomiskt och de kommer att befrias från sina vapen och sina narkotikapartier. Vi kommer inte att vika en millimeter och vi kommer aldrig att svika medborgarna, skriver Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef i Uppsala/Knivsta.
Gängmedlemmar kommer synas i sömmarna ekonomiskt och de kommer att befrias från sina vapen och sina narkotikapartier. Vi kommer inte att vika en millimeter och vi kommer aldrig att svika medborgarna, skriver Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef i Uppsala/Knivsta.

DEBATT

DEBATT. Den grova och organiserade, kriminella aktiviteten i Uppsala domineras av sex gäng- eller klangrupperingar med ett bestånd av cirka 160 aktiva gäng/klanmedlemmar.

Några av dessa ligger i fejd med varandra och detta alstrar olika typer av våldsyttringar i Uppsala. Det kan handla om olika grader av våld och hot, om skjutningar och sprängningar och om otillåten påverkan mot myndigheter, näringsidkare och allmänheten. Så ser den bistra lägesbilden.

Jag bygger den bilden på antalet skjutningar och sprängningar som ägt rum under de sista åren och på det ökade antalet anmälningar av grova vapenbrott och antalet beslag av olika typer av skarpa, illegala vapen som ökat i Uppsala.

Jag bygger samma bild i synnerhet på det antal skadade och dödade på grund av skjutvapenvåldet som ägt rum 2017 till 2019.

Vad gör polisen åt detta? Strategiskt arbetas det på två frontlinjer:

  • Den ena är rent repressiv och går ut på att ha som målsättning att genom offensivt polisarbete: storma adresser hos grovt kriminella, beslagta vapen, narkotika, brottverktyg, inkapacitera så många grovt kriminella som det går. Även bryta sönder deras logistiska kapacitet (beslagta deras fordon, pengar, statusföremål med hjälp av Kronofogden, Skattemyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Finanspolisen och andra myndigheter).
  • Den andra är frontlinjen, en brottsförebyggande del. Där handlar det mer om samverkan med skolor, socialtjänst, fritidsgårdar och andra aktörer som arbetar med preventivt arbete och omhändertagande arbete. Här handlar det om att stoppa nyrekrytering och att omhänderta de som vill sluta sin kriminella karriär. Strategiskt handlar denna samverkansdel om att polis och kommun skapar en gemensam lägesbild kring det som stör samhället och därefter montera en inriktning och samordning i arbete genom åtgärder där var och en bidrar med sitt.

Endast när hela samhället mobiliserat sig mot det gemensamma problemet kommer vi se konkreta resultat. Under tiden kommer vi inom polisen att bekämpa gäng med allt vi har.

Gängen kommer bekämpas på gator, de kommer bekämpas på torg, de kommer bekämpas på krogar och i lägenheter. Gängmedlemmar kommer synas i sömmarna ekonomiskt och de kommer att befrias från sina vapen och sina narkotikapartier. Vi kommer inte att vika en millimeter och vi kommer aldrig att svika medborgarna.

I skrivande stund måste vi se den bistra verkligheten rätt in i vitögat men vi ska aldrig tappa hoppet om att de goda krafterna kommer att segra i slutänden.

Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef i Uppsala/Knivsta


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Uppsala

LÄS VIDARE

DEBATT Åk hem till föräldrarna med kriminella barn

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Jale Poljarevius

Polismyndigheten

Kriminella nätverk

Knivsta

Brott

Vapen