Damberg, välkommen på fika här ute i Akalla

Replik från mamman Carolina Sinisalo om ungdomsbrottsligheten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är bra att inrikesministern fortsätter att ta krafttag mot brottsligheten. Jag själv är en av dem som fått rubriker när mina barn blev skjutna några meter därifrån vi bor, skriver Carolina Sinisalo.
Det är bra att inrikesministern fortsätter att ta krafttag mot brottsligheten. Jag själv är en av dem som fått rubriker när mina barn blev skjutna några meter därifrån vi bor, skriver Carolina Sinisalo.

DEBATT. Det är bra att inrikesministern fortsätter att ta krafttag mot brottsligheten. Jag själv är en av dem som fått rubriker när mina barn blev skjutna några meter därifrån vi bor. Min yngsta – Robin – föll död ner till marken, min andra son är förlamad för resten av livet. Men tack och lov – i livet.

Nu när det också uppmärksammas att det sker förnedringsrån, är det lätt att politiker tar i från fötterna. Det finns vissa politiker som uttrycker sig mer olämpligt än andra i debatten just nu, den värsta är den som tycker att man kunde strunta i rättsstatens principer bara för att förövarna har utländsk bakgrund.

Det har nu gått ett par år sedan den där fruktansvärda dagen då mina barn blev skjutna. Jag följer varenda debatt som har med våld att göra.

Jag har några medskick:

  • De som sköt mina barn kom undan. Jag vet inte om de lever eller är döda i dag. Det är ett öppet sår som jag inser aldrig kommer att läka. Därför är det bra med de satsningar som skett till polisen. De som blir rånade i dag ska också veta att rättvisa ska skipas. Och eftersom vissa politiker är ute och flummar vill jag lägga till att rättvisa skipas av rättsstaten, inte av någon lynchmobb. För mig som anhörig skulle det vara befriande om någon ställdes till ansvar för det brott som begåtts. Jag tror att jag delar den känslan med de som blir förnedringsrånade.
  • Mitt andra medskick är att jag förstår att inrikesministern tycker att situationen kräver tuffa åtgärder. Men barn är inte alltid lätta och att stänga in dem med föräldrarna kanske känns rätt för stunden, men tänk också på det här när du skriver ”barnen är föräldrarnas ansvar”. När det gått så långt har föräldern (ofta bara en) misslyckats. Varför då tvinga ihop ett kriminellt barn med en i många fall förälder utan auktoritet?
  • Mitt tredje och sista medskick till dig är fortsätt också med förebyggande åtgärder. Många skäller på samhället i dag, men det har visat sig att genom att ha bra fritidsgårdar, förskola och skola, lyckas otroligt många barn väldigt bra i livet. Inte minst i Akalla och Rinkeby som jag kommer ifrån. Inrikesministern är välkommen på en fika här ute i Akalla så kan vi diskutera mer hur barn kan komma på rätt sida i livet och hur viktigt det är att de som begår brott åker fast.

Carolina Sinisalo, mamma till mördade Robin Sinisalo, Akalla


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Publisert:

LÄS VIDARE