Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Nu måste Ann Linde agera i fallet Ola Bini

Thomas Bodström: Grova övertramp från Ecuador efter gripandet av svenske it-experten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-02-18

Efter att som ombud för Ola Bini har följt rättsprocessen kring honom är det djupt upprörande att konstatera hur illa en svensk medborgare kan bli behandlad utan att svenska myndigheter agerar, skriver Thomas Bodström.

DEBATT. Det sitter i dag drygt 175 svenska medborgare fängslade i utlandet. Några är frihetsberövade av politiska skäl, varav den svenske programmeraren och it-experten Ola Bini är en.

Regeringens verktyg för att hjälpa felaktigt fängslade svenskar finns men används inte alls i den utsträckning som man kan begära. Såväl den tidigare utrikesministern, Margot Wallström, som den nya, Ann Linde, har hittills inte sagt ett knyst.

Efter att som ombud för Ola Bini har följt rättsprocessen kring honom är det djupt upprörande att konstatera hur illa en svensk medborgare kan bli behandlad utan att svenska myndigheter agerar.

Ola Bini flyttade till Ecuador 2013 i syfte att bistå öppnandet av ett lokalt kontor för det amerikanska it-konsultföretaget Thoughtworks. Han är en internationellt erkänd duktig programmerare och expert på it-säkerhet.

Torsdagsmorgonen den 11 april i fjol hörde Ola Bini på nyheterna att det, enligt inrikesministern Maria Paula Romo, fanns en datahacker i Ecuador som med hjälp av två ryssar ska ha hackat sig in i myndigheters it-system. Senare samma dag sattes han av polisen i förvar. 

Först nästan ett helt dygn senare fick Ola Bini tillgång till rättshjälp och de svenska myndigheterna informerades. Själv fick han ingen information om varför han hade blivit fängslad.

I media har både presidenten Lenín Moreno och inrikesministern ett flertal gånger gått ut med hårda anklagelser och på förhand dömt Ola Bini. Ola Bini själv har sedan han arresterades inte en enda gång blivit förhörd av åklagaren om vad han skulle ha gjort.

Under häktningsförhandlingen framförde åklagaren inte ens en konkret brottsmisstanke. Det föranledde till slut att han genom sin advokat från Ecuador ställde frågan vad han är anklagad för. På den frågan svarade domaren ”Vad tror du själv att du står anklagad för och kan du bevisa att du inte har gjort det?”. Därefter var häktningsförhandlingen slut 
och Ola Bini fördes tillbaka till fängelset.

Domstolens agerande står naturligtvis i direkt strid med grundläggande mänskliga rättigheter.

Efter 70 dagar i häkte tilläts Ola Bini att lämna det ecuadorianska fängelset. Men nu är risken återigen stor att han riskerar att hamna i häkte, som en politisk fånge för något han inte ha medverkat i.

Det som väntar inom kort är att Ola Bini återigen ska ställas inför en domare som tidigare lät honom förbli häktad och nu ska avgöra ifall den bevisning som åklagaren förväntas lägga fram ska leda till en rättegång där Ola Bini riskerar ett mångårigt fängelsestraff.

När svenskar drabbas av grova juridiska övertramp i utlandet vill man ju tro att det finns kraft och hjälp att få från svenska myndigheter. Så är det tyvärr inte alltid, vilket fallet med Ola Bini visar så tydligt.

Här ser vi att han på förhand blir dömd av såväl presidenten som övriga i den ecuadorianska regeringen och därmed sätts i fängelse på av politiska grunder. Ola Bini har inte begått något brott.

Han är en internationellt erkänt duktig it-expert och en resurs för vilket land som helst med sina kunskaper. Det är exempelvis därför han sitter som rådgivare till EU-projektet Decode, vars uppgift är att var och en ska få kontroll över vad för uppgifter om sig själv som sprids på internet.

Trots det är det tyst från Sveriges regering och myndigheter.

Att regeringen inte kan lägga sig i ett enskilt fall i sak varken i Sverige eller i ett annat land är naturligt. Men svenska myndigheter ska inte acceptera att deras medborgare behandlas på det sätt som har skett med Ola Bini.

Ett minimikrav är att fördöma var gång politiska företrädare i Ecuador i media på förhand dömer ut Ola Bini. Exemplet där presidenten påstår att Ola Bini skulle ha blandat sig i flera länders politik måste från regeringsnivå kraftigt ifrågasättas.

Och självklart ska Ecuadors ambassadör var gång kallas upp till Utrikesdepartementet för att förklara varför politiska företrädare i mediala utspel tillåts föregå rättsprocessen. Det gäller för den svenska regeringen att visa att de tar ansvar för sina svenska medborgare.

Flera människorättsorganisationer har kritiserat de ecuadorianska myndigheternas agerande i Ola Binis fall. Organisationer som Amnesty och Electronic Frontier Foundation har varit extra kritiska. Det är därför hög tid att utrikesminister Ann Linde nu agerar.


Thomas Bodström, Ola Binis svenska juridiska ombud


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.